Marijn Pot uit Opheusden is gefascineerd door het iconen schilderen. Ze doet mee aan de retraitedag in Ressen. (foto: Ellen Koelewijn)
Marijn Pot uit Opheusden is gefascineerd door het iconen schilderen. Ze doet mee aan de retraitedag in Ressen. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

Op fluistertoon schilderen in Ressen

Er wordt op fluistertoon gesproken. Ook tijdens de creatieve middag. Even geen computer, geen mobiel. Een dag voor jezelf. Een dag om na te denken. Maar ook een dag om iconen te schilderen. Het gebeurt tijdens de Retraitedag van Pleisterplaats Ressen.

door Vincent Bos

RESSEN – Voor het schilderen van iconen is Ineke Brons in de arm genomen. Een expert op dit gebied. Dat kan ook niet anders na een jarenlange opleiding bij Jan Verdonk, een man die naam heeft gemaakt als iconenschilder.

Ineke Brons werd ooit tijdens een tentoonstelling in Utrecht geraakt door een icoon van de hemelvaart van Elia. Dat beeld maakte indruk op haar. Het liet haar niet meer los. De vurige kleuren van het icoon spraken haar aan. Prachtig vond ze die. Daar moest ze wat mee doen.

Ze heeft een paar weken gewacht maar daarna de knoop doorgehakt en zich aangemeld voor een cursus. "Ik had nog nooit een penseel vastgehouden", zegt ze in de kerk in Ressen waar aan drie tafels louter vrouwen aan het schilderen zijn. Het schilderen van iconen is Brons' passie geworden. Ze praat er bevlogen over. Aan enthousiasme is geen gebrek.

Ze geeft aan wat het schilderen van een icoon van een aartsengel met haar doet. "Je wordt geraakt door wat je overkomt. De onzichtbare kracht die je ervaart. Dat je het geduld krijgt om te schilderen, dat je nieuwe dingen durft te doen."

"Fascinerend", zo noemt Marijn Pot uit Kesteren het iconen schilderen. Ze kent mensen in Kampen die zich ermee bezighouden. Het onderwerp boeit haar. De icoon krijgt thuis een mooie plek. Maar ze is ook onder de indruk van de stiltemeditatie. "Dat noem ik een toegift. Het is echt een bijzondere dag. Komt ook omdat de dominee een bijzonder inspirerende vrouw is."

Die dominee is Wilma Hartogsveld. "Iconen schilderen is een vorm van meditatie. Het is een hele mooie manier om stil te worden", verklaart ze. "Het is een hele bijzondere vorm van schilderen met een techniek die eeuwenoud is. En als je rondkijkt, zie je dat iedereen het anders inkleurt. Zo krijgt iedere icoon een individueel tintje."

In de rustieke kerk van Ressen is er elke werkdag een ochtendgebed van 9.00 tot 9.15 uur. Op elke laatste vrijdag van de maand gevolgd door een ontbijt. De kerk is een van de vier plekken van de Protestantse Gemeente 'De 4-plek'. Pleisterplaats Ressen biedt op verschillende manieren mogelijkheden voor zingeving, verstilling en verdieping. Zo is er een pelgrimswandeling op 6 oktober. Voor meer informatie kun je de websites www.4-plek.nl en www.Pleisterplaatsressen.nl raadplegen.

Meer berichten