Tijdens de appelplukdag bij landwinkel De Woerdt in Ressen kunnen kinderen kaarsen maken en dat doen ze graag. (foto: Ellen Koelewijn)
Tijdens de appelplukdag bij landwinkel De Woerdt in Ressen kunnen kinderen kaarsen maken en dat doen ze graag. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

'Appels plukken is leuke bezigheid'

Wat geniet hij er toch telkens van. De tweejarige Olivier Haer vindt het hartstikke leuk om met het treintje door de boomgaard van landwinkel De Woerdt in Ressen te rijden. Daarom is hij er met zijn moeder Lonneke bijna elke week bij. Zeker in deze periode van appelplukdagen. Hij is niet de enige.

door Vincent Bos

RESSEN – "Vorige week waren we hier ook al. Olivier wilde nog eens met de tractor rond. Appels hebben we al geplukt. De keus is op de wellant gevallen. Misschien gaan we daar wel een appeltaart van bakken", zegt Lonneke Haer uit Nijmegen-Noord.

De wellant is de rijzende ster onder de appels. Fruitteler Nico van Olst van landwinkel De Woerdt herkent de trend. "De wellant heeft een enorme vlucht genomen. Het is een grote, knapperige appel die erg gewaardeerd wordt", stelt hij. De oogst was volgens hem aardig goed. Door het warme weer waren de peren wel aan de kleine kant. "De hoeveelheid appels was perfect. De kwaliteit is echt prima."

De appelplukdagen bij De Woerdt zijn een begrip. Nu zijn er zelfs nationale plukdagen. Daar heeft een bakfabrikant handig op ingehaakt. Danna van Daal is naar Ressen gekomen om het publiek de kneepjes van het bakken bij te brengen. Ze heeft naam gemaakt bij het tv-programma Koffietijd.

"Van belang voor het bakken van een appeltaart is een goede appel. De Elstar is fris en stevig. Probleem voor veel mensen is dat ze zoveel deeg gebruiken dat ze niets meer over hebben voor de reepjes bovenop. Daarom heeft Koopmans, want voor dat bedrijf zit ik hier nu, een pak met meer meel", zegt receptenbedenkster Danna van Daal die ook verwijst naar de site bakken.nl waar veel meer van haar recepten te vinden zijn.

In de boomgaard lopen kinderen rond met tassen waarop een appeltaart is afgebeeld. De een heeft de tas al vol, de ander nog niet. "Zelf appels plukken is een leuke bezigheid. Vorig jaar waren we hier voor de eerste keer. Dat is goed bevallen, ook al omdat je lekker buiten bent", zegt Niels Wiers uit Bemmel, die met Jur van drie en Liv van Hal aan het plukken is.

Meer berichten