Egerländerkapel De Leemkuulers uit Bemmel brengt de muziek die bij een Deutsche Mittag hoort. (foto: Ellen Koelewijn)
Egerländerkapel De Leemkuulers uit Bemmel brengt de muziek die bij een Deutsche Mittag hoort. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

Genieten van Deutsche Mittag

München heeft zijn Oktoberfest, Huissen zijn Deutsche Mittag. Voor de tweede keer in veertien edities is het feest naar binnen verplaatst. De zaal van De Buitenpoort zit lekker vol. Behoudens artiesten en medewerkers hebben weinig mensen een typisch Duits kostuum aangetrokken.

door Vincent Bos

HUISSEN – Jan Stuurman is daarop een uitzondering. Hij draagt de ruitjesblouse die bij een Beiers feest hoort. "Ik ben lid van muziekvereniging De Rienblaozers. Wij dragen vaker zo'n kostuum. Dit pak heb ik nu twee jaar. Ik draag het wel vaker. Als er dan zo'n Deutsche Mittag is vind ik het gepast het kostuum aan te trekken. Het past bij de opzet van dit feest. Lekker meedoen met de sfeer. Je kunt een overall aantrekken maar dat is toch niet zo gezellig", zegt de 63-jarige Huissenaar.

Binnen geniet hij van optredens van Egerländerkapel De Leemkuulers uit Bemmel, het trio 3XNIX, Die Powerbuan uit Zuid-Limburg en de 4Döps. En uiteraard treedt dj Hansi Schimanski op, ofwel Hans Schmeinck. Verrassend is dat Ingrid Striek, bekend als de Dutch Cher, een polkaversie van Mama Mia zingt. "Dat doet ze op een Huissense tekst die geschreven is door Henk Eerden", zegt Schmeinck.

Hij refereert aan het eerste feest. Dat was binnen in de zaal met veertig bezoekers. Moet je nu eens komen. De Buitenpoort loopt vol. De mensen willen er graag bij zijn.

Eigenaar Herman van Gellecum van De Buitenpoort heeft er goed aan gedaan om in samenwerking met Hans Schmeinck de Deutsche Mittag gestalte te geven. Het feest is op traditionele wijze geopend met het aanslaan van een groot vat bier. Zo bekend ook van het Oktoberfest in Duitsland waar mensen aan lange tafels zitten achter grote pullen bier. Die glazen vallen in Huissen wat kleiner uit, maar de sfeer is er niet minder om.

De Deutsche Mittag hoort bij de kermis in Huissen zoals het Oktoberfest bij München hoort. Waarom een Deutsche Mittag? "Nou, dat is simpel", zegt Hans Schmeinck. "Ik houd van alles wat Duits is. Duitse vrouwen, Duits bier, Duitse films en Duitse muziek."

Bijna elke keer kon het feest in Huissen buiten worden gevierd. "Dat is toch gezelliger. Dat we nu naar binnen zijn gegaan is jammer maar kan helaas niet anders. Het is te nat en te koud om naar buiten te gaan", stelt Schmeinck, die precies weet hoe hij de zaal in de feeststemming moet brengen.

3XNIX heeft in Huissen vaker opgetreden. Zeker tijdens carnaval. Het trio bestaat uit Erwin Meeuwsen uit Bemmel, Carl Witjes uit Gendt en Gudo Peters uit Doornenburg. Ze hebben zich gehuld in de typische Zuid-Duitse kledij. "De kleding is door mijn vrouw Dorien gemaakt", zegt Gudo Peters.

"We brengen vlotte feestmuziek. Vaak Nederlandstalig maar er zitten ook Duitse nummers tussen. Vandaag zingen we onder meer Du bij van Peter Maffay maar ook Griechiescher Wein en Ein Festival der Liebe." Daar zitten prachtige meezingnummers tussen. Zoals het hoort op een Deutsche Mittag

Meer berichten