Bezoekers van monumentendag lezen informatie over boerderij de Brouwketel in Angeren. (foto: Ellen Koelewijn)
Bezoekers van monumentendag lezen informatie over boerderij de Brouwketel in Angeren. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

Monumentendag bij de Brouwketel

Palmkool. Het is geen alledaagse groente. De Italiaanse bloemkool, zegt Vivian van der Torren. Malser dan boerenkool en ook vaker te oogsten. De palmkool komt van haar van eigen grond. In dit geval de tuinderij naast boerderij de Brouwketel in de uiterwaarden bij Angeren.

door Vincent Bos

ANGEREN – Daar lopen deze zondag veel mensen rond. Vrienden, maar ook belangstellenden. Het kan ook want de deuren zijn geopend vanwege monumentendag. Daarom zijn José en Rini Remers uit Cuijk er ook. Ze verblijven op camping de Waay in Doornenburg en zagen tijdens hun fietstocht aan de vlaggen dat de boerderij te bezichtigen was.

"Het ziet er indrukwekkend uit. Mooi ook dat ze producten uit de streek verkopen en die zelf telen. We hebben binnen gekeken en over de historie van het pand gehoord. Prima toch dat er nu een woongroep in huist en het pand daardoor in functie blijft", zegt José Remers.

Eerder dit jaar werden de buren door de bewoners uitgenodigd voor een borrel. Ze hoorden toen dat het huis uit de jaren negentig stamt. Het oorspronkelijke huis is in de jaren tachtig afgebrand. De bewoners vormen een woongroep.

Bij die gelegenheid werd al aangegeven dat er allerlei soorten groenten worden geteeld. "Dat doen we op een biologische manier", zegt Vivian van der Torren. "We gebruiken geen bestrijdingsmiddelen. Voor ons is het belangrijk dat de producten lokaal zijn, maar ook duurzaam en onbespoten."

In de kraam brengt ze deze keer allerlei groenten aan de man. Van prei en spitskool tot gele ui en palmkool. Een gemakkelijk te telen groente. "Je kunt de kool roerbakken of er een stamppot van maken", zegt ze. "We hebben er vijftig struiken van staan. De kool van is juli tot november de oogsten. Albert Heijn heeft er eens reclame voor gemaakt in de moestuintjes."

Naast haar verkoopt Emma Daniëls allerlei mixsappen. Sap van eigen land staat er. De ene keer mixt ze appel met peer, dan weer voegt ze wortelsap aan de appel toe of biedt ze sap van appel en bietjes aan. De laatste is de minst gevraagde combinatie. "Maar het smaakt toch wel lekker. Ik lust ook graag bietjes", zegt een vrouw uit Bemmel.

Lies Helsen uit Angeren kon net naar buiten gelopen. Ze woont al haar hele leven in Angeren en kent de omgeving. "Het is echt mooi wat ze hier doen. Boeiend zijn die oude foto's en de landkaarten."

Wily Klappers uit Huissen noemt de geschiedenis van het pand interessant. "Ik ken een van de oude bewoners en wilde heel graag weten hoe het huis er nu uitziet. Je krijgt boeiende achtergrondinformatie. In grote lijnen wist ik dat al wel."

Hij is enthousiast over de woongroep en haar ideeën. "Het zijn leuke mensen en de manier van biologisch groente telen spreekt me aan. Daar letten wij ook op. Daarom halen wij het vlees in Haaksbergen omdat we weten dat de dieren er een goed leven hebben gehad. Dat verschil in vlees proef je echt."

Meer berichten