De muzikanten van St. Sebastianus uit Gendt oefenen nog snel een keer voor de Streetparade in Bemmel. (foto: Ellen Koelewijn)
De muzikanten van St. Sebastianus uit Gendt oefenen nog snel een keer voor de Streetparade in Bemmel. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

Inspraak jeugd bij keuze van muziek

Ze had vroeger al een speelgoedtrompet. Ze wilde niets liever dan spelen bij de muziekvereniging. En nu zit ze erbij. Ivet Huisman (13) geniet ervan als ze deze zaterdagavond met de show en marchingband van St. Sebastianus uit Gendt meedoet aan de Streetparade van ESKA in Bemmel.

door Vincent Bos

BEMMEL – De Gendtse muzikanten hebben een volle agenda. Deze week zitten ze in de bus voor een reis van 272 kilometer naar Frankrijk. Ze spelen dan in een plaats vlakbij Parijs. Een paar weken geleden waren ze in Leudal bij het Europese schutterstreffen. "De hele maand september is volgeboekt", zegt tambour-maître Rick Basten van St. Sebastianus.

Het muziekgezelschap kun je echt niet over het hoofd zien. Inclusief jeugd en schutters telt de groep negentig leden. Dat er zoveel muzikanten zijn is toch al opvallend. Overal hebben muziekverenigingen te kampen met dalende ledenaantallen. Als ze het hoofd al boven water kunnen houden. Daar hebben ze in Gendt geen last van. St. Sebastianus is een florerende vereniging.

"Het is gewoon hartstikke leuk om bij ons te spelen", zegt Rick Basten. "Bij ons geldt het gezegde: 'Wie naar de jeugd luistert, heeft de toekomst'.

Die jonge muzikant speelt graag eigentijdse muziek. Van Armin van Buuren bijvoorbeeld. "Het is frisse muziek. Daar reageert het publiek enthousiast op. Er is altijd interactie tussen publiek en de band. Als het publiek reageert, ga je vliegen. Bij ons heeft de jeugd inspraak. We nemen ze mee in commissies en organiseren andere activiteiten. Denk aan een barbecue of kamp", geeft Rick Basten aan waarom de vereniging zoveel leden heeft.

Ivet Huisman is blij dat ze mag meedoen. Haar vader Paco en peetoom Pieter Rasing inspireerden haar. "Het is heel leuk om mee te doen. Vooral ook omdat we bekende liedjes spelen. Een nummer als Wake me up van Advicii is mijn favoriet."

Ook bij de organiserende vereniging ESKA kom je louter stralende gezichten tegen. Wat wil je ook. De vereniging bestaat 60 jaar en de taptoe is aan de 45ste aflevering toe. Het feest bestaat uit drie delen. Eerst is er een jeugdtaptoe met korpsen uit Gendt, Urk, Kampen en Amersfoort. 's Avonds is de grote taptoe en tussendoor marcheren de korpsen door Bemmel. Dan gaat het om korpsen uit Bemmel, Gendt, Arnhem, Renkum, Kampen, en Husum (Duitsland, nabij de grens met Denemarken).

ESKA telt dertig muzikanten, zeggen tambour-maître Nanko Stinissen en dirigent Berry Stinissen. "We doen er veel aan om het spelen aantrekkelijk te houden. We zorgen ervoor dat we veel gezien worden. Van belang is ook de samenwerking met de scholen zodat kinderen spelenderwijs met muziek in aanraking komen."

Het repertoire is heel breed. Van bekende Nederlandstalige nummers tot Amerikaans. ESKA treedt vaak op, geeft voorzitter Felix Kleinpenning aan. "We hebben dit jaar meegedaan aan het bloemencorso in Leersum en vorig jaar zijn we in Winkel geweest. We worden steeds vaker gevraagd. Als je stil in de kamer zit, weten ze je niet te vinden."

Meer berichten