Logo lingewaardactueel.nl


Wethouder Theo Janssen prijs de initiatiefnemers van de jutbak Iris Giesen (naast hem) en Dianne Smits (daarnaast. (foto: Ellen Koelewijn)
Wethouder Theo Janssen prijs de initiatiefnemers van de jutbak Iris Giesen (naast hem) en Dianne Smits (daarnaast. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

'Iedereen ergert zich aan zwerfvuil'

Zwerfvuil. Wie ergert zich er niet aan. Iris Giesen en Dianne Smits uit Angeren in elk geval wel. Ze rapen tijdens een wandeling vaak wat op. Wel lastig om een vies blikje de hele tijd vast te houden. Daarom hebben ze de jutbak gelanceerd. Het tweede exemplaar is sinds zondag in gebruik.

door Vincent Bos

ANGEREN – In april is de eerste jutbak geplaatst bij de Linge. Op de snoeproute van de schoolgaande jeugd. Het is een succes, zeggen de twee. "Dat zien we aan de schonere omgeving. Er ligt minder rommel op straat. Het is er schoner en we merken dat de afvalzakken echt worden gebruikt", zegt Iris Giesen.

De jutbak is in feite een grote afvalbak. Maar wel een die voorzien is van een dispenser met afvalzakjes. De kinderen proberen die zondag meteen uit. Ze pakken een afvalzakje en gaan in de berm naast de dijk op zoek naar rotzooi. Een van de jongens meldt korte tijd later dat hij al vier vieze dingen heeft opgeraapt. Met een sierlijke zwaai verdwijnt de vondst in de jutbak.

"Als ik met de hond loop, kom ik zwerfafval tegen. Maar de opgeraapte spullen kan ik nergens kwijt. Ik vind het lastig ermee te blijven lopen. Het is ergerlijk om met vuil van een ander rond te lopen", verklaart Iris Giesen. "We zijn bij elkaar gaan zitten en zijn op het idee van een jutbak gekomen."

"Het gaat er ook om dat we de mensen ervan bewust maken dat we geen zwerfvuil willen hebben. De mensen moeten het normaal vinden dat je niets weggooit", vult Dianne Smits aan.

De initiatiefnemers hebben samengewerkt met het platform in Angeren en de gemeente die de zaken faciliteert. Ze hopen dat ook andere wijkplatforms enthousiast worden. Dat is wethouder Theo Janssen van Lingewaard met hen eens. "Het is fantastisch wat jullie hier gerealiseerd hebben. Echt een fantastisch initiatief. Ze hebben het toch maar weer geflikt, deze dames. We hopen dat jullie niet op de lauweren gaan rusten en doorgaan."

Want dat de betrokkenen graag zien dat andere wijkplatforms nu in actie komen, is helder. Iedereen is het erover eens dat het hier niet bij mag blijven.

Angelique Kruit-Helsen kan zich er helemaal in vinden. Ze woont in de buurt van de tweede jutbak. "Ik zie heel vaak afval liggen. Ik wil de rotzooi dan wel meenemen maar het probleem is dat je het dan in een zakje stopt en het in je eigen container doet. Je kunt je er enorm aan ergeren wat je ziet liggen. Vooral langs de fietspaden. En ook langs de Lodderhoeksestraat zie ik veel afval. Het wordt steeds meer."

Ze woont in de buurt van een trapveldje. Angelique Kruit-Helsen spreekt de jongeren erop aan om geen rommel te laten slingeren. Ze ziet dat het helpt. Er staan een vuilcontainer die elke week door de gemeente wordt geleegd.

Iris Giesen merkt dat het initiatief om jutbakken te plaatsen zeker in Angeren breed gedragen wordt. Wethouder Theo Janssen is enthousiast. Zijn toespraak is kort en krachtig. Hij wil aan het werk. Hij popelt om met de hele groep te gaan jutten.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten