Liefst 6150 zonnepanelen zijn op een bassin in Bergerden geplaatst voor het grootste zonnepark van Europa. (foto: Kirsten den Boef)
Liefst 6150 zonnepanelen zijn op een bassin in Bergerden geplaatst voor het grootste zonnepark van Europa. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

'Drijvend zonnepark is de toekomst'

"Wat een knap staaltje werk." Piet van Kerkhof uit Renkum is duidelijk onder de indruk als hij in kassengebied Bergerden naar de 6150 drijvende zonnepanelen kijkt. En hij is niet de enige. De bezoekers kijken op deze open dag hun ogen uit en spreken vol bewondering over dit initiatief.

door Vincent Bos

BEMMEL – Aan hun maatschappelijke betrokkenheid hoeft geen moment getwijfeld te worden. Aan hun doorzettingsvermogen evenmin. Want het is wel een project van de lange adem geweest. Frans van Herwijnen, Stefan Peelen en Pieter Siekman hebben er hun hart en ziel in gelegd. Beseffend dat Nederland van het gas af moet en andere energiebronnen de toekomst hebben.

"We hebben een maatschappelijke opgave. We moeten op een andere manier omgaan met energie. Dat betekende voor ons dat we op zoek zijn gegaan naar plekken voor ons project. Het is onze passie. Je kunt praten over andere energie, andere energie kopen en of creëren. Wij doen dat laatste", zegt Pieter Siekman.

De tuinders zijn vanaf de eerste plannen bij het project betrokken. Het water van het gietwaterbassin aan de Hydera bleek na onderzoek groot genoeg voor een drijvend zonnepark. Het is in de toekomst nog wel de bedoeling dat de vijver uitgebaggerd wordt, zegt Stefan Peelen. "Daarom ligt niet de hele vijver vol panelen. We kunnen er zodanig mee schuiven dat de baggermachines hun werk kunnen doen."

"Het is een heel mooi initiatief", meent bezoeker Bas Hulshof uit Gendt. "Zeker omdat duurzaamheid belangrijk is en alle mogelijkheden benut moeten worden. Bij windparken is het probleem dat die in het zicht vallen. Dat is bij dit zonnepark niet het geval. In combinatie met aardwarmte is een zonnepark de toekomst."

Een bezoeker uit Arnhem luistert geïnteresseerd naar alle verhalen. "Ik was benieuwd hoe ze het aangepakt hebben", verklaart hij zijn komst. Piet van Kerkhof uit Renkum refereert aan de hype over andere energiebronnen dan gas. "Dit drijvend zonnepark is heel goed opgepakt. Ik ben echt onder de indruk. Want we moeten we bedenken dat dit de toekomst is."

Meer berichten