Wilma van Ewijk is met prachtige schilderijen present op de negende Kunstmarkt in Huissen. (foto: Kirsten den Boef)
Wilma van Ewijk is met prachtige schilderijen present op de negende Kunstmarkt in Huissen. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

Variatie op kunstmarkt Huissen

Een kaasschaaf verwerken in een kunstwerk. Bert Koerts uit Eibergen doet het. Al jarenlang. Hij maakte bijzondere voorwerpen van afgedankte spullen. Recyclekunst noemt hij het. Het is opvallende kunst. Bezoekers van de negende kunstmarkt in Huissen blijven er wat langer naar kijken.

door Vincent Bos

HUISSEN – Hij was 35 jaar politieman. Maar Bert Koerts (59) heeft het roer volledig omgegooid. Hij is professioneel kunstenaar geworden. Hij maakt kunst van afvalhout, sloopmaterialen en roestvrijstalen keukenspullen.

Neem de grote vis. Een kookpan is voor de kop gebruikt. Een kaasschaaf dient als vin en een keukenmes moet de rugvin voorstellen. Een spatel is gebruikt voor de staart.

Of neem het kunstwerk dat Trekvogel heet. Je denkt in eerste instantie aan een groot wijnrek. Maar rechts hangt een vogel. De snavel is gemaakt van een kurkentrekker.

"Het is wel heel apart. Leuk gevonden ook", reageert Jos Lamers uit Huissen. Hij wijst op een voeldoos en vraagt waar die van gemaakt is. "Van parket", is het antwoord van de kunstenaar. "Ik wil kunst maken die tot nadenken stemt. Kunst moet prikkelen. Het gebruik van afvalmateriaal is mijn handelsmerk geworden." "Hoe bedenk je het", zegt Theo Lusing uit Huissen. "In een grote tuin komt deze kunst zeker tot zijn recht."

De kunstmarkt in Huissen is voor de tweede keer in de tuin bij het restaurant van Beide Zussen. Het is een prachtige locatie. Er staan vijftien kramen. "Er staat niemand bij waarvan ik de kunst vooraf niet gezien heb", zegt initiatiefneemster Annetje Geertsen.

Aan belangstelling is geen gebrek. Dat stemt haar tot tevredenheid. Ze wil kunst in al zijn verscheidenheid laten zien. Ze let erop dat niet teveel van hetzelfde wordt getoond. Zelf maakt ze prachtige sieraden. De liefde voor dat vak kreeg ze van thuis mee. Haar ouders hadden een juwelierszaak. Als meisje van twaalf jaar wist ze al dat ze edelsmid wilde worden.

Zo heeft iedere kunstenaar een verhaal. Dat geldt ook voor Wilma van Ewijk die present is met schilderijen en keramiek. Ze noemt het een uit de hand gelopen hobby. In het dagelijks leven is ze ambulant begeleidster van kinderen met een beperking. Ook daar heeft ze veel baat bij haar creativiteit. "Je kunt contact maken zonder al te veel woorden te gebruiken en het inspireert tot nieuwe werken."

Van een uit de hand gelopen hobby is ook sprake bij Muriël Schellings uit IJsselstein. Ze is op de kunstmarkt bezig met een schilderen met een geelachtige roos als middelpunt. Ze is heel lang docent Nederlands geweest, maar nu met pensioen. Ze schildert al 25 jaar.

Aquarel is de favoriete techniek geworden. "Maar ook de moeilijkste. Olieverf is veel gemakkelijker. Als iets niet bevalt dan schilder je eroverheen. Dat kan bij aquarel niet. Als het dan op papier staat, ligt het vast. Als het dan niet bevalt moet je het weggooien." De natuur is haar inspiratiebron. Dat maken de schilderijen wel duidelijk. "Ik schilder vaak een roos omdat het mijn lievelingsbloem is."

Meer berichten