Boekverkoper Gert Sleeuwenhoek doet goede zaken op de boekenmarkt, de eerste zonder Piet Driessen. (foto: Hannie Schrijver)
Boekverkoper Gert Sleeuwenhoek doet goede zaken op de boekenmarkt, de eerste zonder Piet Driessen. (foto: Hannie Schrijver) (Foto: Hannie Schrijver)

Eerste boekenmarkt zonder Piet

Het is even wennen voor veel Huissenaren. Een boekenmarkt zonder Piet. "Hij kwam elk jaar even een praatje maken en een sigaartje roken." Zijn afwezigheid is duidelijk aanwezig deze zonnige zaterdag.

door Hannie Schrijver

Huissen - "De nestor is er niet meer", zegt Koos Meeuwsen, bekende Huissenaar en vandaag verkoper op de markt. "Het is de eerste keer zonder Piet. Iedereen begroette hem altijd en hij maakte een praatje met iedereen. Dat misten we vanochtend wel even."

Vijftien jaar geleden begon prominente Huissenaar Piet Driessen samen met zijn dochter Anne de boekenmarkt in Huissen. "Mijn vader wilde meer reuring rond het stadsmuseum. En we wilden graag iets cultureels bieden. We zijn toen begonnen op het plein bij het museum met 20 Kramen." De markt groeide in al die jaren uit tot een boekenmarkt van formaat, met maar liefst 80 kramen. In februari dit jaar overleed Piet op 81-jarige leeftijd. "Het blijft raar zonder hem", zegt zijn dochter. "Als je kijkt naar het goede weer vandaag, denk je toch even 'is er iemand boven die hier voor gezorgd heeft'."

Met inmiddels tachtig kramen, moet de organisatie zelfs een wachtlijst hanteren, omdat de kramen zo snel zijn verhuurd. De verkopers komen van heinde en ver: Gouda, Zwolle, Hardenberg. Onder de verkopers zijn handelaren, antiquairs, mensen die de zolder opruimen of die boeken verkopen van familieleden die zijn overleden.

"De kraamkosten zijn laag", verklaart Driessen de populariteit van de markt. "We hebben inmiddels een goede reputatie. En je kunt hier nog rustig neuzen zonder te dringen." De verkoop gaat ook goed. "Net ging nog iemand weg met een doos met wel dertig boeken. Veel mensen zoeken ook echt boeken uit de streek. Bezoekers komen met lijstjes wat ze willen hebben. Je ziet ook ieder jaar dezelfde mensen terugkomen. Dan heb ik ze vorig jaar een goed boek aangeprezen en komen ze weer terug."

Gert Sleeuwenhoek (68) uit Ede doet ook goede zaken. Hij staat al dertien jaar op de markt, al jaren in hetzelfde straatje bij het museum. Hij begon met boekenverkoop toen in Ede een tweedehands boekwinkel stopte en dozen met boeken aanbood. "Ik zag een advertentie van deze boekenmarkt en zo ben ik hier gekomen. Het is een ontzettend leuke markt. Het is gezellig, er hangt een goede sfeer, mensen zijn vriendelijk en kooplustig. Ik heb ook al jaren vaste klanten. Op een gegeven moment weet je ook wel waar mensen naar op zoek zijn. Ik koop dan ook boeken in voor bepaalde mensen. Laatst vond ik een boek van een Vlaamse schrijver en dan denk ik: 'die is voor Joris'."

Hoewel Sleeuwenhoek niet uit Huissen komt, valt Piets afwezigheid ook hem op. "Piet kwam elk jaar even een praatje maken en een sigaartje roken. Je mist 'm wel."

Meer berichten