Tijdens Kinderdorp Haalderen studeren de kinderen een dansact in. De vrolijkheid spat ervan af. (foto: Kirsten den Boef)
Tijdens Kinderdorp Haalderen studeren de kinderen een dansact in. De vrolijkheid spat ervan af. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

'Kinderdorp is één en al gezelligheid'

Nauwelijks heeft de spelleider slagroom op zijn hand gespoten, of de jongen begint al te smullen. En dat is nou net de bedoeling niet. Hij moet wachten totdat het meisje naast hem ook slagroom heeft gekregen. Dan is het smullen en kijkt het publiek naar een dorpse aflevering van jongens tegen de meisjes.

Door Vincent Bos

HAALDEREN – Hilariteit alom in Haalderen. De vrolijkheid spat ervan af. Ontspanning van jewelste. Dat is nou precies waarom het Kinderdorp zo geliefd is. Kinderen komen er graag. Daar weet Geert-Jan Jurjus alles van. Zoon en dochter vroegen aan het begin van de zomervakantie naar de datum van het Kinderdorp.

"De kinderen zijn enthousiast. Mijn zoon en dochter kijken er echt naar uit. Voor mijn dochter is het de eerste keer dat ze meedoet. Ze was nieuwsgierig hoe het zou zijn. Ze komt allebei met leuke verhalen thuis. Het is zeker voor de jongste doodvermoeiend maar ze willen elke dag weer. En zondag al helemaal want dan is de fancy fair. Voor ons als ouders is het ook gemakkelijk. De kinderen worden goed vermaakt en dat voor maar € 12,50."

Het Kinderdorp in Haalderen is een verbindend evenement. De kinderen van vroeger zijn de vrijwilligers van nu. Het hele dorp voelt zich erbij betrokken. Iedereen wil erbij zijn, zeggen voorzitter Robbert en zijn vader en oud-voorzitter Ben Weideveld.

Op het 47ste kinderdorp zijn dit keer 120 kinderen afgekomen. Dat aantal neemt in de loop van de week nog toe. Gezinnen komen dan terug van vakantie. De hitte speelt ook een rol. Die weerhoudt ouders ervan de kinderen naar het veld aan de Noteboomstraat te sturen. Er zijn 49 vrijwilligers actief.

Punt van aandacht was dit keer de nieuwe privacywetgeving. "Daar hebben we veel tijd in gestoken", zegt Robbert Weideveld. "Je wordt geconfronteerd met nieuwe wetgeving. Wij waren altijd al alert, maar nu nog meer. Kinderen die op de foto mogen zijn herkenbaar aan een blauw polsbandje. De andere kinderen dragen een rood bandje. Om foto's op de website te kunnen bekijken, moeten mensen sowieso eerst inloggen. We nemen geen enkel risico."

Een ander discussiepunt in de voorbije dagen was de warmte. Dat is logisch want het is al weken heet. "We hebben op het terrein voldoende schaduwplekken voor de kinderen. Daarnaast staan er overal parasols", geeft hij aan dat overal aan is gedacht.

Ben Weideveld is dan wel geen voorzitter meer, hij wil er wel bij zijn tijdens het Kinderdorp in Haalderen. Waarom? "Het is hier een en al gezelligheid. Het Kinderdorp is iets speciaals. Ik help ook mee tijdens Koningsdag omdat ik graag iets doe voor de jeugd."

In de meeste plaatsen is het kinderdorp in de laatste week van de schoolvakantie. In Haalderen wordt daar bewust van afgeweken. "Nu hebben de kinderen nog een week om uit te rusten. Bovendien zijn verschillende vrijwilligers werkzaam in het onderwijs en die moeten in de laatste week alweer werken. En zonder die vrijwilligers kunnen we niet."

Meer berichten