Jochem Reulink met zoon Syb van 2 jaar in de autoscooter. Zijn vrouw Rianne en zoon Ties van 4 zijn er ook bij. (foto: Kirsten den Boef)
Jochem Reulink met zoon Syb van 2 jaar in de autoscooter. Zijn vrouw Rianne en zoon Ties van 4 zijn er ook bij. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

Voor kermis is het echt veel te warm

"We zijn net boeren. We klagen altijd." Jan Paashuis zegt het met een glimlach. Hij is altijd goedgemutst. Maar leuk zijn de voorbije weken niet geweest in kermisland. De warmte weerhield de mensen ervan om naar de attracties te komen. Angeren vormt daarop geen uitzondering.

Door Vincent Bos

ANGEREN – Op het terrein aan de Zahnstraat is het deze zondagmiddag rustig. Er lopen veertig mensen rond. Ze verdelen hun aandacht over de tien attracties. Alhoewel. Voor de Wip is even geen animo. De stoelen blijven een tijd onbezet. De meeste aandacht van de bezoekers gaat uit naar de autoscooter en het springtoestel. De frietkraam is nog niet in bedrijf.

Jan Paashuis loopt al lang mee. Hij is een bekende in de Betuwe. Je komt hem met de nougat- en suikerwerkenkraam tegen op kermissen in Lingewaard en Overbetuwe. Dat het in Angeren rustig is, verbaast hem allerminst. "Wat wil je anders met dit weer. Voor boeren en kermisexploitanten zijn deze omstandigheden te slecht. Zaterdagavond was het hier nog een beetje druk met dank aan de feesttent. Maar overdag zitten de meeste mensen in het zwembad."

Hij heeft dezelfde verhalen over de kermissen in Tilburg, Oisterwijk, Best en Helmond gehoord. "Het is overal slecht geweest", vult zijn vrouw aan. "Vrouwen bloot, handel dood", voegt ze eraan toe.

Ze heeft ook al gehoord dat exploitanten afhaken voor de kermis in Elst. En dat kan toch niets met de warmte te maken hebben. Het geeft aan dat kermissen sowieso in slecht weer zitten. "Mijn zoon gaat wel naar Elst. Hij heeft de mooiste Polyp van Nederland", zegt ze trots.

Soms zijn extra activiteiten nodig om mensen te trekken. In Angeren maken de Minions hun opwachting. René Heuysdens uit Huissen is om die reden met zijn kleinzoon in Angeren. Anders was hij niet gekomen.

Bezoekers uit Bemmel zijn met een scooterrit bezig. De kermis in Angeren is de ideale plek voor een tussenstop. Tijd om een lekkernij te bestellen bij de gebakkraam. Want druk of niet. De oliebollen vinden hier altijd gretig aftrek.

Meer berichten