Melanie Pekel luistert hoe boswachter Tijmen van Heerde een jongen uitlegt hoe het otterholt bij Haalderen  werkt. (foto: Ellen Koelewijn)
Melanie Pekel luistert hoe boswachter Tijmen van Heerde een jongen uitlegt hoe het otterholt bij Haalderen werkt. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

Schuilplaats voor otters bij de Linge

De Betuwe is klaar voor de komst van de otter. Om het dier te ontvangen is bij De Linie bij Haalderen de eerste otterholt geplaatst. Het is de eerste van een reeks schuilplaatsen langs de Linge voor dit dier. Het is een veilige plek waar ze kunnen rusten en waar ze jongen kunnen voortbrengen.

Door Vincent Bos

HAALDEREN – De otter komt eraan. Daarvan zijn Charlotte Witte van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) en Melanie Pekel van Stichting De Ark overtuigd. "We verwachten dat het dier snel naar de Linge komt. De rivier is daar uitermate geschikt voor omdat er veel vis in zit. Het dier is al aan de overkant van het Pannerdens Kanaal al gezien."

Iedereen veert op bij de gedachte dat de otter over een tijd in deze regio te spotten valt. Dat is lang geleden. De otter is in Nederland zelfs een tijd helemaal uit beeld geweest. In 1989 werd het laatste exemplaar doodgereden. Niet uitzonderlijk. Het overkomt de dieren vaker. Daarmee kreeg de otter wel het predicaat uitgestorven.

In 2002 werden otters uitgezet in het gebied de Weerribben. Sindsdien is de otter op meer plekken gesignaleerd. De otter was te vinden in natuurlijke schuilplaatsen. "Langs de rivieren stonden veel bomen. Vooral elzen. Tussen de wortels waren ondergrondse schuilplaatsen genoeg", leggen Charlotte Witte en Melanie Pekel uit. Maar die plekken zijn verdwenen. Tijd dus om de otter een handje te helpen. En dus worden her en der otterholts aangelegd.

Die maatregel is onderdeel van een interregionaal project met de naam Groen Blauwe Rijn Alliantie. Nederland en Duitsland schieten de otter te hulp met grensoverschrijdende ecologische verbindingen. Waterschap Rivierenland en Staatsbosbeheer zijn er ook bij betrokken. Alle partijen waren bij de officiële start van het project aanwezig.

Een otterholt is een belangrijke plek voor otters, geeft VNC-directeur Jaap Dirkmaat bij die gelegenheid aan. "In deze otterholt kunnen ze jongen voortbrengen en zijn ze veilig. Ook al omdat mannetjes het nog weleens voorzien hebben op de jongen van een rivaal."

Meer berichten