Jan Leijser krijgt wat lekkers aangeboden. Hij is met zijn zoon (rechts) bij het koffie-uurtje in de Zandse kerk. (foto: Ellen Koelewijn)
Jan Leijser krijgt wat lekkers aangeboden. Hij is met zijn zoon (rechts) bij het koffie-uurtje in de Zandse kerk. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

Koffie-uur in Zandse kerk populair

Door Vincent Bos

Ze is 86 maar nog hartstikke vitaal. Ze doet mee aan de wandelgroep in Huissen-Zand. Tine van Rooije is dan een vol uur onderweg. Heerlijk vindt ze dat. Ze geniet er echt van. En ze komt graag naar het koffie-uurtje in de kerk van Huissen-Zand. Deze woensdag ontmoet ze er weer veel mensen.

HUISSEN – De katholieke kerk in Huissen-Zand is aan de eredienst onttrokken. Het betekent dat de pastoor er niet meer voorgaat in vieringen. Het bedehuis wordt omgebouwd tot multifunctioneel centrum. Een uitvaartonderneming heeft er onderdak gevonden en er zijn tal van activiteiten, zegt coördinator Ans Verhaegh van de Stichting Zandse Kerk. Ze geeft toe niet te hebben verwacht dat het op deze snikhete woensdag zo druk zou zijn. Er zijn veertig tot vijftig mensen aangeschoven voor de koffie.

Iedere laatste woensdag van de maand is er een koffie-uurtje. "Dat is bedoeld als informeel samenzijn. De vorige keer was er een wijkagent. Die had een interessant verhaal. Maar je merkt aan de mensen dat ze liever gewoon willen kwebbelen", zegt Ans Verhaegh.

Herman Geerts, adviseur van het bestuur van de Stichting Zandse Kerk, wijst op de vele activiteiten die er in de kerstperiode zijn geweest. "We hebben toen onder meer een hersenletselgroep ontvangen. Dat was echt een succes. In het najaar is steevast de eerste vraag wanneer de kerststal klaar is. Daar bouwen wij ons programma omheen."

Daar is interesse voor en behoefte aan. Steeds meer mensen weten de weg te vinden naar een van de activiteiten in de kerk.

Het koffie-uurtje is een doorslaand succes. Tine van Rooije is er altijd bij. "Omdat ik alleen ben. Dan moet je de slingers wel zelf ophangen. Ik kom iedere maand en het wordt steeds leuker. Het is een geweldig initiatief. Fijn dat het er is, anders kom je er niet uit. Al heb ik nog genoeg andere dingen om te doen."

Roos Borgers ontmoet veel mensen die ze uit de wijk kent. "Omdat we alleen zijn, komen we hierheen. Ik ben er vanaf de eerste keer bij geweest."

Dat geldt niet voor Jan Leijser. Hij is 96 en is er voor de eerste keer bij. De kerk kent hij wel. Meteen komen verhalen van vroeger naar boven. "Voordat we naar school gingen, moest we eerst naar de kerk."

Nu de kerk geen dienst meer doet als bedehuis vindt hij het goed dat er een multifunctioneel gebouw van wordt gemaakt. Hij gaat ook naar de dagopvang in Angeren. Voor het bezoeken van het koffie-uurtje is hij afhankelijk van vervoer. Deze keer heeft een van de vijf zonen hem meegenomen. Een kennis had hen over de bijeenkomsten getipt. Ze zijn er zeer over te spreken. "Het is goed verzorgd", zegt hij. Aan koffie en wat lekkers is geen gebrek.

Het koffie-uurtje voldoet dus aan de verwachtingen. Tine van Rooije: "Ik ben zo blij dat het gebouw behouden blijft. Het zou vreselijk zijn als de kerk zou zijn afgebroken. Een keer in de maand een koffieochtend is voor mij wel genoeg." Want vitaal als ze is, heeft ze nog wel meer te doen.

Meer berichten