Willy Rosmulder geeft een bezoekster van de spietoren van Kasteel Doornenburg aan op welke zaken ze moet letten. (foto: Ellen Koelewijn)
Willy Rosmulder geeft een bezoekster van de spietoren van Kasteel Doornenburg aan op welke zaken ze moet letten. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

Kasteeltoren biedt imposant uitzicht

De wenteltrap is smal. Elkaar passeren is onmogelijk. Het is een fikse klim naar boven en daardoor een goede conditietest. De beloning is een fraai uitzicht. Zeker met een verrekijker. Dat maakt de eenmalige klim naar de spietoren van kasteel Doornenburg de moeite meer dan waard.

Door Vincent Bos

DOORNENBURG – Een of twee keer per jaar mogen bezoekers deze spietoren in. Je komt terecht in een kleine ruimte waar je met acht man maar net kunt staan. De spietoren is zo zelden geopend omdat de vrijwilligers van kasteel Doornenburg het sowieso al erg druk hebben, verklaart beheerder en gids Jeroen Maat.

"We draaien volledig op vrijwilligers. Voor het bezoek aan de toren zijn al drie tot vier personen nodig. We hebben nog niet zo lang geleden de Slag om Doornenburg herdacht. Er zijn continue activiteiten. Dat vraagt veel van de vrijwilligers. Vandaar dat we de toren zo zelden openstellen."

Voordat we deze zaterdag naar de nok van het kasteel gaan, praat Herman Bronkhorst ons even bij. Hij is lid van de museale commissie en geschiedkundig onderzoeker. En man met grote kennis van het kasteel. En zo komt het verhaal aan de orde van de laatste bewoner van adel, Jacob Boudewijn van Bemmel. In 1799 wilde hij vanuit de toren naar de ijsgang in het gebied en de dijkdoorbraak kijken. Niet zo verstandig van hem. Hij liep een longontsteking op. Twee weken later was hij dood.

In de Tweede Wereldoorlog zaten de Duitsers in de toren. Vandaar hadden zij een prima blik op het slagveld. "Er zijn aantekeningen gevonden. De Duitsers hielden nauwkeurig bij wat er in Overbetuwe gebeurde", stelt Bronkhorst.

Tijd om te beginnen aan de klim van 46 meter. Althans, dat geeft gids Willy Rosmulder aan, die de groep in de toren opwacht. De hoogte van de toren is ook de nekslag ervan geweest, zegt hij. Want het kasteel werd gebombardeerd door de Engelsen. "Elk hoog punt werd gebombardeerd", zegt Rosmulder. De Engelsen wisten toen niet dat de Duitsers alweer uit de toren vertrokken waren.

Het zicht vanuit de toren is inderdaad imposant. Aan de ene kant duikt Arnhem op, aan de andere kant is Nijmegen te zien. Ook het Reichswald en Fort Pannerden zijn te zien. Mits je de verrekijker gebruikt. Het tocht behoorlijk, maar een kniesoor die daar op let.

"Echt indrukwekkend", zegt Johan Boin (62) uit Zoetermeer. Zijn achternaam is al geschiedenis. Die is verbonden aan een huurling die vanuit Frankrijk via België naar Nederland kwam. Maar daarvoor zijn we niet hier. Wel voor het kasteel. Hij is een liefhebber van kastelen. Zijn vrouw ook. Maar die verkiest er nu voor om beneden te blijven. Zij heeft wel de website paleizen.nl ontwikkeld.

"Als kind was ik al met kastelen bezig. Dat kwam ook door de serie over Floris. Het kasteel in Doornenburg heb ik al een paar keer gezien. In de toren was ik nog niet geweest. Dus toen ik hoorde van deze bezichtiging, heb ik me aangemeld. Het is prachtig. Ja, echt heerlijk om dit mee te maken."

Meer berichten