Annemarie van Deelen meet de afstand tussen de ballen. Dorien Reijmers (in het blauw) en Sjan Rousse kijken toe. (foto: Kirsten den Boef)
Annemarie van Deelen meet de afstand tussen de ballen. Dorien Reijmers (in het blauw) en Sjan Rousse kijken toe. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

'Elke baan vraagt om andere techniek'

Buiten zijn en bewegen. Dat zijn voor Dorien Reijmers (85) de redenen om mee te doen aan de jeu de bouleswedstrijden in Huissen. Ze is er altijd bij als er wedstrijden zijn. Zoals deze zondag. Op het terrein aan het Kampstuk komen 28 van de 92 leden van de Jeu de Boulesclub Lingewaard in actie.

door Vincent Bos

HUISSEN - Dorien Reijmers is het oudste lid van de vereniging. Het jongste lid is 52 jaar. Het geeft aan dat de sport in Huissen vooral door ouderen beoefend wordt. Zoals op veel plekken. In Huissen is dit weekeinde een promotiewedstrijd en voor liefhebbers de kans om met de sport kennis te maken.

Secretaris Gerie Startman geeft aan dat geprobeerd is jongeren te trekken, maar dat die het tot dusver laten afweten. "Al zijn elders in het land en zeker in het zuiden wel clubs met jeugdteams. We hebben clinics gegeven op het OBC Bemmel en op de basisscholen. Maar het heeft niet geholpen om daarmee jongeren aan onze club te binden. Ze moeten eigenlijk met een team zijn. Dan is de kans groter dat ze blijven."

Dorien Reijmers is sinds een jaar of zeventien lid. Ze heeft zich bij de vereniging aangemeld nadat haar man was overleden. "Ik wilde onder de mensen zijn. Je kunt achter de geraniums gaan zitten maar daar los je niets mee op. Ik wilde bezig zijn en dat kan hier. Als in augustus een wedstrijd is met barbecue, ben ik er weer bij."

Ze heeft zich gaandeweg de techniek van jeu de boules eigengemaakt. Dat geldt ook voor Jan Voorbij (83) uit Huissen, voorheen Mijdrecht. "Als je de vut ingaat, heb je een vrijetijdsbesteding nodig. Zo ben ik hier terechtgekomen. De eerste keer dat je meedoet, gooi je met pijn en moeite een bal. Nu ben ik in staat de bal richting mee te geven en het een tegenstander lastig te maken."

Hilda van Kesteren (66) heeft er kijk op. Ze geeft aan dat iedere baan een eigen techniek vraagt. "Op de ene ondergrond kun je de bal laten rollen. Op de andere baan moet je hoog of strak gooien. Ik beheers alle technieken. Komt ook omdat ik in competitieverband meespeel. We hebben zelfs een team voor het wintertoernooi."

Meer berichten