Hond Kobus doet mee aan een wedstrijd in Huissen en luistert naar de aanwijzingen van Marjoleine van Hoeven. (foto: Kirsten den Boef)
Hond Kobus doet mee aan een wedstrijd in Huissen en luistert naar de aanwijzingen van Marjoleine van Hoeven. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

'Mijn hond en ik voelen de adrenaline'

Ze holt over het veld van de ene hindernis naar de andere. Niet om er zelf overheen te springen maar om haar hond aanwijzingen te geven dat wel te doen. De Australian shepherd van Anoeska Snijders doet bijna alles goed op het veld van de Hondenschool Lingewaard. Maar nog niet alles.

door Vincent Bos

HUISSEN - De honden worden op het terrein in kassengebied Bergerden getest op behendigheid en snelheid. Veel meer is het een test voor de eigenaren. Want het gaat erom dat zij de juiste aanwijzingen aan hun dieren geven. Dat is elke keer een fascinerend gezicht.

Anoeska Snijders uit Zutphen traint al een jaar of vier met haar hond. Ze ziet dat er vooruitgang in zit. Dat ze deze zondag niet helemaal content is, komt omdat het dier een sprong te veel heeft gemaakt. "Als dat gebeurt, is dat een fout van mij", zegt de vrouw. "Het is als met autorijden. Als je niet goed stuurt, gaat de auto ook de berm in. Een hond doet nooit iets fout. Hij doet precies wat ik aangeef."

Hondenschool Lingewaard heeft een wedstrijd georganiseerd in samenwerking met de Belgische Herder Club Nederland. De wedstrijd staat te boek als de International Belgians Agility Cup. Agility staat voor behendigheid. Eigenaar Karl de Rouck van de hondenschool doet mee met een jonge pup. En die moet nog wat oefenen om in de toekomst vlekkeloos rond te gaan.

Instructrice Marjolein van Sprang benadrukt dat de hond reageert op aanwijzingen van de eigenaren. "Je kunt zeggen dat ik de baasjes train. De rol van de eigenaar is belangrijk. Elk parcours is anders. De keurmeester bedenkt de volgorde van hindernissen. Tien minuten voor elke wedstrijd krijgt een eigenaar de kans om het parcours te verkennen. De hond weet niet wat hij tegenkomt. Vandaar dat het zo belangrijk is dat het dier goed gestuurd wordt."

Niet iedere hond is voor zo'n behendigheidswedstrijd geschikt. Teckels zie je er niet vanwege hun lange rug. Grote honden kom je evenmin tegen. Denk dan aan onder meer een Deense dog. Voor het overige tref je allerlei rassen aan. Van golden retrievers tot Mechelse herders en border collies.

Anita Metselaar doet mee met haar golden retriever Smart. "Het is gewoon leuk om op deze manier met je hond bezig te zijn. Ik doe al vanaf 1987 mee. Dit is de jongste hond. Hij doet het goed."

Anne van den Berg uit Maurik behoort tot het Nederlands jeugdteam. "Ik ben begonnen met de hond van mijn moeder. Dat was zo leuk dat ik besloten heb om door te gaan. Nu heb ik mijn eigen hond, een tervuerense herder. Pip heet ze."

Anne van den Berg doet er alles aan om goed te presteren. Ze traint drie keer in de week. "Twee keer een uur in een groep en een keer een half uur individueel." Dat het parcours steeds verandert is een uitdaging. "Dat maakt het ook moeilijker. Er zit ook nog publiek. Dan komt er zowel bij de hond als bij mij zoveel adrenaline naar boven dat het moeilijk is contact met je hond te houden. En al helemaal met een jonge hond. Maar het gaat steeds beter."

Meer berichten