Linda Cocco uit Huissen laat haar voeten preventief behandelen door Agnes Evers van de EHBO. (foto: Kirsten den Boef)
Linda Cocco uit Huissen laat haar voeten preventief behandelen door Agnes Evers van de EHBO. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

Drukte bij blarenpoli in Huissen

Ze kijkt de hele week tegen voeten aan. Voeten waar wat mee aan de hand is. Daarom zit Doortje Clappers bij de blarenpoli in Huissen. Ze zorgt ervoor dat deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse weer verder kunnen. Bij de EHBO-post is het elke avond druk. Maar iedereen wordt geholpen.

door Vincent Bos

HUISSEN – Doortje Clappers (67) ziet heel wat voeten voorbijkomen. "We hebben zelfs lopers uit Westervoort en Groesbeek geholpen. Ik heb er de tijd voor en kan de hele week plakken. De meeste lopers kunnen na behandeling gewoon verder. Maar niet allemaal."

Ze doelt in dit geval op Annemiek Dimmendaal (24) uit Arnhem. Ze heeft een spierscheuring opgelopen. "Het gebeurde bij een stap. Ik voelde iets knappen. In 2014 ben ik ook uitgevallen. Nu dus weer. Vorig jaar heb ik de Vierdaagse wel uitgelopen. Getraind heb ik niet, net als vorig jaar. De dokter vertelde me dat dit ook had kunnen gebeuren als ik wel veel getraind had."

Ze vindt het vooral sneu voor haar vader Gerard (55) die nu alleen verder moet. Ze gaat hem wel inhalen bij de intocht. "Misschien doe ik over twee jaar mee als mijn vader de Vierdaagse voor de tiende keer loopt. Maar voorlopig ben ik er wel klaar mee."

Doortje Clappers behandelt intussen de voeten van Marleen van Halder uit Huissen. Zij doet voor de derde keer mee aan de Vierdaagse. "Ik heb altijd blaren. Dat ben ik wel gewend. Maar ik heb de tocht wel elke keer uitgelopen. Dan ben ik nu weer van plan."

De EHBO-ster ziet toch een blaar. "Die is niet cruciaal. Anders moet je oppassen dat je de huid niet kapot loopt. Je heeft wel last van hitte-uitslag", zegt ze tegen Marleen. Die vindt de Vierdaagse ondanks het warme weer niet zwaarder dan anders. "Je moet gewoon voldoende drinken. Bovendien laat ik de voeten iedere dag controleren."

Doortje Clappers vindt nog een blaar tussen de tenen. "De meeste blaren vind je op de bal van de voet en op de hielen. Die ontstaan door druk en wrijving. Maandag was het bij ons superdruk. Veel mensen hebben zich preventief laten behandelen."

Ook Yvonne Pijnacker (40) uit Diemen laat blaren behandelen. Ze doet voor de zevende keer mee. "Altijd heb ik blaren. Daar laat ik me niet door weerhouden. Met de hitte hebben we vaker te maken gehad. Maar ik wil gewoon meedoen. Al had ik vroeger echt niet gedacht dat ik de Vierdaagse nog eens leuk zou vinden."

Petra van Ettinger (48) uit de Lier doet voor de eerste keer mee. Vorig jaar was ze uitgeloot. "De vierdaagse stond op het verlanglijstje. Zoals ik met een vriendin ook als zeemeermin verkleed aan de Nieuwjaarsduik heb meegedaan."

Ze speelt in het muziekkorps Liora. "Enkele jaren geleden liepen de muzikanten tussen de militairen de laatste vijf kilometer mee. Dat was supergaaf. Het was zo'n feest. Daarom wilde ik dat als loper beleven. Al die dorpen maken er een feest van. Hartstikke leuk om mee te maken. Alleen mag het van mij wel een paar graden minder zijn."

Meer berichten