Martijn Top (links) legt uit hoe het hondentoilet werkt. Daarnaast ontwerper Cees van den Brink (rechts). (foto: Ellen Koelewijn)
Martijn Top (links) legt uit hoe het hondentoilet werkt. Daarnaast ontwerper Cees van den Brink (rechts). (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

Hondenpoep oprapen is verleden tijd

Het gedoe om een hondendrol in een zakje te doen is voorbij. Althans in Angeren. Dat dorp heeft een landelijke primeur te pakken. Aan de Kampsestraat is een hondentoilet geplaatst. De eerste honden hebben er hun behoefte aan gedaan.

Door Vincent Bos

ANGEREN - Aan het nut van een dergelijk toilet hoeft niet getwijfeld te worden, geeft hondengedragsdeskundige Martijn Top aan. "Hondenpoep is overal een grote ergernis. Niemand heeft zin om de poep op te ruimen. Als niemand kijkt, laat je het liggen. Daardoor ontstaat ergernis. Natuurlijk zijn er mensen die de poep oprapen maar het wel smerig vinden."

Het hondentoilet Exhit is ontworpen door Cees van den Brink. Hij is er veertien jaar mee bezig geweest. "Van belang is dat het toilet milieuvriendelijk is. Het werkt op zonne-energie en windmolens. De hondenpoep wordt bij dit ontwerp rechtstreeks afgevoerd op het milieu. Het water wordt vanuit een bassin aangevoerd. We spoelen niet per drol. Het apparaat kan de behoeften aan van dertig honden die twee keer per dag langskomen."

Honden moeten er nog aan wennen. En vooral ook: de baasjes moeten er nog aan wennen, zegt Martijn Top die twee zaterdagen in Angeren is geweest om hondenbezitters uitleg en informatie te geven.

Cees van den Brink heeft het apparaat met zijn eigen honden getest en gezien dat het goed was. Martijn Top: "Het gaat niet om de hond, maar om de eigenaar. Als die zegt 'mijn hond doet het hier toch niet', dan gebeurt het ook niet. Honden leren in twee weken hierop te poepen, al leert de ene hond dat sneller dan de andere. Het gaat erom dat de eigenaren gemotiveerd zijn. Ze moeten vooral bedenken dat ze de hondenpoep niet meer hoeven op te rapen."

De hond van Colin Gijsberts en Vere Leensen uit Angeren staat kort op de witte schijf. Maar Beryl heeft geen zin daar zijn behoefte te doen. Colin betwijfelt op zijn hond dat over enige tijd wel doet. "We hebben hem juist geleerd in het gras zijn behoefte te doen en niet op straat." Maar Martijn Top denkt daar anders over. "Het is elke hond te leren dat hij hier zijn behoefte kan doen."

Meer berichten