Kinderen vermaken zich volop tijdens de speelweek in Hulhuizen. Zeker de waterspelletjes zijn in trek. (foto: Ellen Koelewijn)
Kinderen vermaken zich volop tijdens de speelweek in Hulhuizen. Zeker de waterspelletjes zijn in trek. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

Ook ouders nemen vrij voor speelweek

Een mus met weinig vliegervaring botst op een plastic zwembad. Het dier wordt liefdevol opgevangen. De kinderen krijgen er tijdens de speelweek in Hulhuizen niets van mee. Uitgelaten rennen ze over het veld. Ze doen dat maar wat graag. Zeker als er voldoende waterspelletjes zijn.

Door Vincent Bos

HULHUIZEN - Opvallend is de datum van de speelweek. In de meeste Betuwse plaatsen wordt het plaatselijke kinderdorp in de laatste weken van de schoolvakantie opgebouwd. In Hulhuizen wijken ze daar bewust van af. "We kiezen juist voor een week waarin elders geen activiteiten zijn", verklaart Bert Dekker van de Speelweek Hulhuizen.

Het is de eerste week van de vakantie en dat heeft voor de vrijwilligers nog een voordeel. "Zo ben je niet de hele vakantie bezig met de organisatie. Als de speelweek achter de rug is kunnen wij met een gerust gemoed op vakantie."

Dat is slim bekeken. De kinderen maakt het niet uit. Zij komen toch wel. Nu zijn het er 230, een fractie meer dan vorig jaar. De meeste kinderen komen uit Gendt.

De elfde speelweek in Hulhuizen staat in het teken van het circus. Er is al een speurtocht geweest waarbij de kinderen onderweg trucs moesten doen. Zo moesten ze door een 'brandende' hoepel springen. Slierten moesten in dit geval de vlammen verbeelden. Er kwam ook een clown langs. De circusschool heeft de kinderen wat trucs geleerd voor het grote optreden in de tent.

Op het terrein staan veel luchtkussen. En met dit warme weer komen alle waterspelletjes goed van pas.

Spannend was zeker de nacht van woensdag op donderdag. De kinderen konden blijven slapen, zegt Bert Dekker. "Dat hebben 150 tot 170 kinderen gedaan. We vragen de ouders altijd om 's nachts de mobiele telefoon aan te laten. Er zijn altijd kinderen die buikpijn of hoofdpijn krijgen als het donker wordt. Zeker als ze voor de eerste keer kamperen. Dan bellen we de ouders om twee of drie uur 's nachts nog op om de kinderen op te halen. Dit keer gaat het om tien tot vijftien kinderen. Een van de ouders zei: 'Ze hebben het nog best lang volgehouden'."

Rachel Jansen (12) uit Gendt heeft prima geslapen. "Het was best wel leuk 's nachts. De leiding was heel streng. We kregen te horen dat we moesten gaan slapen. De spooktocht daarvoor was best wel eng. De speelweek is erg leuk."

Ze voelt zich helemaal op haar gemak tijdens de speelweek en geeft een compliment aan de leiding. "Alles is goed georganiseerd." Het is vanwege de leeftijd de laatste keer dat ze mag meedoen, zegt haar moeder Vanessa Jansen. "Omdat het zo leuk is, wil ze er volgend jaar als begeleider bij zijn."

Ook Hans Helsen uit Hulhuizen is te spreken over de speelweek. "Het is hier hartstikke leuk. Kinderen blij, ouders blij. Het is een uitgelaten bende als ik ze zo zie rondlopen. De ouders helpen mee. Maar er zijn altijd vrijwilligers nodig. Ik heb er de hele week vrij voor genomen. Mijn eigen kinderen lopen hier ook rond. We komen niets te kort. De organisatie zorgt ook voor de koffie."

Meer berichten