Vierdaagselopers hebben bij de ontvangst in Bemmel al de grootste pret. Ze kijken uit naar het wandelfeest in Nijmegen. (foto: Ellen Koelewijn)
Vierdaagselopers hebben bij de ontvangst in Bemmel al de grootste pret. Ze kijken uit naar het wandelfeest in Nijmegen. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

Juist voor Vierdaagse is de energie weg

Ze heeft 1600 kilometer getraind voor de Nijmeegse Vierdaagse. Of ze de finish haalt is een vraag. Marianne Disseldorp heeft een paar weken geleden een zware griep en astma opgelopen. Penicilline en prednison moeten haar op de been helpen. "Mijn deelname hangt aan een zijden draadje."

Door Vincent Bos

BEMMEL - Ze is vastberaden om te starten ondanks dat ze door de korte ziekteperiode fors aan fitheid heeft ingeboet, zegt Marianne Disseldorp (62) uit Huissen tijdens de ontvangst van de Vierdaagselopers door de gemeente Lingewaard in cultureel centrum De Kinkel in Bemmel.

Ze heeft nog meegedaan aan de Exodustocht in Huissen maar werd daarna ziek. Net op het verkeerde moment. "De energie is weg. Maar ik ga zeker van start. Vorig jaar ben ik uitgeloot. Nu mag ik meedoen. Het wordt mijn eerste Vierdaagse. Bovendien doet mijn zus uit Rotterdam ook mee. De druk om te starten is erg groot", lacht ze. "Aan mijn leeftijd ligt het niet, wel aan de lucht. Ik was hartstikke fit, maar zoals ik me nu voel…", zegt Disseldorp die sinds vorig jaar januari in Huissen woont en uit Noord-Holland komt.

Geerie Wouters (59) uit Gendt heeft heel wat minder trainingskilometers in de benen. Zeg maar dat hij amper getraind heeft. "Ik heb twee keer 25 kilometer gelopen en een keer 30. Maar ik loop wel veel op mijn werk. Zeker zo'n veertien kilometer per dag." De stappenteller maakt hem dat duidelijk. Wouters werkt als magazijnchef.

Vorig jaar had hij wel getraind maar kon hij vanwege zijn werk toch niet meedoen. "Ik had het inschrijfformulier al binnen. Het was wel jammer dat ik niet kon meedoen. Juist omdat het tijdens de Vierdaagse onderweg zo gezellig is. Je komt veel mensen tegen met wie je een eind meeloopt. Drie jaar terug kwam ik een politieman tegen die wat moeilijk liep. Hebben we samen dertig kilometer gewandeld. Net voor de finish voegde hij zich weer bij zijn korps."

"Maar ik ben ook weleens tien kilometer opgetrokken met een Duitser. Met hem kon ik goed praten, mijn Duits is goed. En ik heb een eind gelopen met Bert van der Lans, de recordhouder van de Vierdaagse. Zo zie je dat je altijd mensen ontmoet. Dat maakt de Vierdaagse nu zo leuk."

Jelle van der Logt (14) uit Bemmel doet voor de derde keer mee. Hij heeft al enige ervaring. En hij staat er niet alleen voor. Want oma Tonnie van Kempen (72) uit Bemmel is erbij. Dan heb je het wel over een zeer ervaren loper. Ze doet al voor de 29ste keer mee. Stoppen komt nog niet ter sprake., Bovendien is ze in gezelschap van twee andere kleinkinderen, Tess van 14 en Lieke van 11. Soms loopt Jelle voor hen uit. Hij is wat sneller dan zijn familie.

Tegen de warmte ziet ze niet op. "We nemen gewoon een dunne handdoek mee die we natmaken en in de nek leggen. Zo redden we het wel. Je moet je ook niet met de warmte bezighouden. Niet denken maar doen. Als je denkt dat je zere voeten hebt, moet je maar denken dat het achter de ellenboog zit."

Meer berichten