Aan enthousiasme geen gebrek! Foto: Ellen Koelewijn
Aan enthousiasme geen gebrek! Foto: Ellen Koelewijn (Foto: Ellen Koelewijn Expressionelle)

Oefenen voor Nijmegen geen probleem

door Vincent Bos

Doornenburg prima warming up

De Vierdaagse van Nijmegen komt eraan. En dan kan het geen kwaad te oefenen in Doornenburg. De een loopt met de kinderen, de ander met de kleinkinderen. De een doet mee voor de gezelligheid, de ander omdat bewegen gezond is. Wat de insteek ook is, vier avonden wandelen in en om Doornenburg is prettig. Elk jaar weer.

DOORNENBURG – De zussen Wilma Roelofs en Dorie Geurts oefenen in Doornenburg voor de 'grote' Vierdaagse. Ze hebben al een aantal keren aan dat evenement meegedaan, dus zijn ze straks sowieso verzekerd van deelname.

Tijdens de vierdaagse van Doornenburg lopen de zussen elke avond tien kilometer. "Dat is wel een klein beetje weinig voor de Vierdaagse, maar we moeten morgen vroeg weer op'', legt Wilma uit. "Om zes uur sta ik op. Dan is vier keer tien kilometer nog goed te doen."

Af en toe loopt Wilma Roelofs op en neer naar Nijmegen, een afstand van in totaal 25 kilometer. Samen met haar zus traint ze veel. Ze hebben aan de Kasteeltocht in Doornenburg meegedaan, de Exoduswandeltocht vanuit Huissen staat op de lijst en ook de bloesemtocht is al in de benen. Kortom, de zussen zijn doorgewinterde wandelaars. Voor hen is de avondvierdaagse een peulenschil.

Volgens Toon Wissing van organisator SV Olympia trekt de Vierdaagse in Doornenburg een kleine tweehonderd wandelaars. Vanuit het Ontmoetingscentrum in Doornenburg zijn routes uitgezet van 15, 10, 5 en 2,5 kilometer. "De meeste deelnemers kiezen voor de kortste afstanden. Voor de hele kleine kinderen is 2,5 kilometer lopen vaak al genoeg. Veel kinderen lopen vijf kilometer", zegt Wissing.

Een voorbeeld daarvan is Ilona Bovee. Ze loopt met haar dochters Charlotte en Sophie. Ze hebben zich ingeschreven voor de vijf kilometer. "We doen voor het derde jaar mee. Vooral omdat bewegen gezond is. En het is gezellig onderweg. Bovendien lopen er best veel ouders mee'', zegt Ilona.

Riky Peters heeft zich gemeld met de kleinkinderen Daan en Tim. "Ik doe mee voor de gezelligheid en voor de twee kleinkinderen. Dit is de eerste keer dat ze meelopen. Voor mij is dit niet nieuw. Ik heb vroeger vaak meegedaan". klinkt het.

Veel ouders doen met de deelname vooral de kinderen een plezier. Bovendien weten ze dat de organisatie van deze avondvierdaagse in goede handen is bij SV Olympia. Deze vereniging tekent ook voor de Kasteeltocht die al 54 keer is afgelegd en waaraan volgens Toos Wissing en Kenneth Wernicke tegen de tweeduizend mensen meedoen.

Wernicke signaleert dat aan de tien kilometer ook wel wat mensen meedoen maar niet zoveel. Een enkeling kiest voor de langste afstand. "Dat zijn echt mensen die zich voorbereiden op de Vierdaagse", weet hij. Bij de inschrijftafels staan collectebussen voor de Ziekte van Huntington. De vader van een van de deelnemers is met die ziekte geconfronteerd. Vandaar dat is gevraagd om voor dit doel te mogen collecteren.

Meer berichten