De harmonie en slagwerkgroep van St. Caecilia geven een verjaardagsconcert in Doornenburg. (foto: Kirsten den Boef)
De harmonie en slagwerkgroep van St. Caecilia geven een verjaardagsconcert in Doornenburg. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

Elke jarige krijgt een lege enveloppe

door Vincent Bos

Verjaardagsconcert in Doornenburg

Een lege enveloppe krijgen op je verjaardag. Dat gebeurt in Doornenburg. De enveloppe mag je zelf vullen. En weer teruggeven aan harmonie St. Caecilia. Het is voor de muziekvereniging een belangrijke bron van inkomsten. Als beloning voor de giften geven de muzikanten een tuinconcert.

DOORNENBURG – Voor dat bijzondere verjaardagsconcert moet je dit keer naar de Pannerdenseweg. De muzikanten spelen al zo vaak in de kern van het dorp, dat ze voor dit optreden graag uitwijken naar een van de andere buurten. En als dan aan de Pannerdenseweg ook nog eens een lid woont met een grote tuin, is het voor de hand liggend in die omgeving eens op te treden. Dat is genieten. Zeker bij dit fraaie zomerweer.

De verjaardagsactie is al tientallen jaren vaste prik in Doornenburg. Een prima middel om het instrumentenfonds te vullen. Zo worden uniformen of instrumenten betaald. De laatste keer zijn twee pauken gerenoveerd. Een klus van een paar duizend euro. Dan komt het geld van die verjaardagsactie goed van pas.

De actie is populair in Doornenburg, weet zegsman Rob van de Sant, die oud-voorzitter is van de grote muziekvereniging. Hij schat dat tachtig procent van de inwoners boven de achttien jaar meedoet. In het dorp wonen 1700 mensen. Het geeft aan dat ze de muziekvereniging een warm hart toedragen.

Een week voor de verjaardag van een dorpsgenoot wordt de enveloppe thuisbezorgd en kort na het feest weer opgehaald. De formule werkt goed. "We houden uiteraard rekening met de wet op de privacy. Toch lukt het ons de lijst zo actueel mogelijk te houden", zegt Rob van de Sant.

"Als dank voor alle bijdragen geven we jaarlijks een concert. Dit keer in het buitengebied. In een tuin die we altijd passeren als ze voor het schuttersfeest naar de schietweide gaan."

De harmonie telt liefst honderd leden. De een speelt bij de harmonie, de ander bij de slagwerkgroep en een derde zit nog in de leerlingenklas. Vooral de slagwerkgroep doet het de laatste jaren goed. Met klinkende resultaten op het Nederlands kampioenschap tot gevolg. "Het kost veel energie om het ledental op peil te houden. We hebben een paar families die heel actief zijn binnen onze club. Daarnaast doen we leuke dingen voor de jonge leden", geeft hij aan dat harmonie St. Caecilia er alles aan doet om het de leden naar de zin te maken.

Op zo'n grote vereniging mag Doornenburg best trots zijn. Want de trend is juist dat muziekverenigingen het in Nederland behoorlijk lastig hebben.

St. Caecilia is ook wel een club die aan de weg timmert. Een vereniging waar muziek in zit. Het verjaardagsconcert is zo'n beetje de afsluiting van het seizoen. De vereniging heeft een seizoen achter zich met tal van hoogtepunten. Tempel of Boem! was er een van. De slagwerkgroep haalde bij die gelegenheid alles uit de kast om bezoekers te imponeren. Ook de Doornenburgse versie van The passion gaat de analen in als een gedenkwaardig moment.

Meer berichten