Dionne Derksen (voorgrond) en Ewelina Wagener helpen kinderen in alle vroegte bij het oversteken op de Karstraat. (foto: Kirsten den Boef)
Dionne Derksen (voorgrond) en Ewelina Wagener helpen kinderen in alle vroegte bij het oversteken op de Karstraat. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

Altijd uitkijken op drukke Karstraat

door Vincent Bos

Verkeersbrigade is onmisbaar

Wat een drukke weg is de Karstraat in Huissen toch. Binnen 25 minuten passeren 140 auto's, 30 vrachtwagens en een handvol bussen de kruising met de Zandsedwarsstraat. Op zo'n plek zijn verkeersbrigadiers van onschatbare waarde om kinderen veilig naar de overkant te krijgen.

HUISSEN – Het is een druk kruispunt. Daar is geen twijfel over mogelijk. De cijfers bewijzen het. En dan zijn fietsers, brommers en tractoren niet eens meegerekend. Noemenswaardige ongevallen zijn uitgebleven. Maar het is wel oppassen als je van de ene naar de andere kant van de straat wil.

Sjaak van Wissen (87) ziet vanuit zijn kapsalon hoe druk het is. En hij had al snel door dat hulp bij het oversteken nodig was. Daarom maakte hij daar in 1973 met zijn vrouw in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland werk van. Hij heeft ook lang zelf meegeholpen als verkeersbrigadier.

"Het komt hier wel heel veel verkeer langs. De Karstraat is druk. Het is waarschijnlijk de drukste weg van de gemeente", geeft Sjaak van Wissen aan hoe belangrijk de verkeersbrigade Huissen-Zand is. Hennie Knuiman (73) en Yvon Becker beamen dat. Ze zijn deze donderdagmiddag brigadier van dienst. "Er komt niet alleen veel verkeer over de Karstraat, auto's en vrachtwagens rijden er ook hard."

De twee stralen gezag uit. Zodra ze in hun oranje hesjes de weg opstappen, stopt het verkeer al. "Alleen fietsers willen weleens doorrijden. Die moeten we echt aangeven dat ze ook moeten wachten."

Hennie Knuiman is nu twee jaar brigadier, Yvon Becker anderhalf jaar. Knuiman staat er twee keer in de week, soms drie keer. "Maar ik heb de tijd." Zo helpen ze kinderen die op het integraal Kindcentrum (IKC) Sterrenbos (voorheen Jozefschool) zitten om veilig op school of thuis te komen.

"Want je moet overdag wel beschikbaar zijn", geeft Yvon Becker aan. "Als mensen werken is het moeilijk je hiervoor vrij te maken." Het is de reden dat vrouwen in de groep in de meerderheid zijn.

Het is zonder meer een enthousiaste groep. Maar ook een die behoefte heeft aan nieuwe verkeersbrigadiers, verklaart Anne-Marie Mutter die zelf ook brigadier is en veel zaken regelt. "Iedereen is een keer in de week aan de beurt. We hebben een team van negentien ouders en twee vrijwilligers." Die twee vrijwilligers zijn Hennie Knuiman en Yvon Becker.

Er is altijd verloop in de groep. Als een kind naar de middelbare school gaat, haken ouders af. Daar komen wel vervangers voor terug, maar er blijft behoefte een nieuwkomers. 's Morgens lukt het gemakkelijk om het rooster rond te krijgen dan 's middags. Dat heeft met de beschikbaarheid van de verkeersbrigadiers te maken. Ze staan 's morgens tussen 8.00 en 8.25 uur op het kruispunt en 's middags van 14.30 tot 14.55 uur.In de kapsalon liggen hun hesjes. Wie de verkeersbrigade Huissen-Zand wil versterken kan daarvoor bellen met Anne-Marie Mutter (06-53947859) of haar mailen: a.mutter@live.nl

Meer berichten