Logo lingewaardactueel.nl


Frits Botterbloem onthult de plaquette aan het Pietershof in Angeren. Het monument is een eerbetoon aan wijlen dokter Pieters die veel voor Angeren betekend heeft en die in het dorp nog altijd veel respect en waardering geniet. (foto: Kirsten den Boef)
Frits Botterbloem onthult de plaquette aan het Pietershof in Angeren. Het monument is een eerbetoon aan wijlen dokter Pieters die veel voor Angeren betekend heeft en die in het dorp nog altijd veel respect en waardering geniet. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

Eerbetoon voor sociaal betrokken arts

Monument dokters Pieters onthuld

door Vincent Bos

Op huisbezoek bij patiënten roert hij soms met een vinger in de pan. Dokter Pieters wil gewoon even proeven of het eten smaakt. De anekdote wordt verteld door zijn zoon Ron Pieters. Aanleiding is de onthulling van een plaquette als eerbetoon aan de jong overleden en in Angeren zo geliefde dokter.

ANGEREN – "Tijdens het spreekuur vertelde hij met de sigaret op de lip dat roken slecht was voor de mens. Of hij ging op huisbezoek even op bed liggen om een dutje te doen. Het zijn mooie herinneringen die hem zo speciaal maken", vertelt Ron Pieters. Plaats van handeling is uiteraard het Pietershof in Angeren. Ook al vernoemd naar de dokter die door velen zo veel jaar na zijn overlijden nog steeds op handen wordt gedragen. De plaquette wordt onthuld door Frits Botterbloem, de man die geijverd heeft voor dit eerbetoon.

"Hij was een heel sociaal man", vertelt inwoner Rook Overweel. "Dokter Pieters was altijd betrokken bij Angeren. Hij zat overal bij. Hij hield van een geintje. Hij hield er niet van als je hem met meneer aanspraak. Net zomin als hij een patiënt meneer of mevrouw noemde. Hij sprak iedereen aan met de voornaam."

Neen, vergeten zijn ze hem in Angeren zeker niet. En nog steeds wordt zijn overlijden betreurd. Dokter Pieters is slechts 52 jaar geworden. Hij was dokter in Angeren van 1953 tot 1978. "Hij heeft zoveel voor Angeren betekend. Het is meer dan terecht dat er een monument voor hem is", zegt Rook Overweel.

Op de plaquette staat vermeld dat dokter Pieters een man was van een bemoedigend woord en een schouderklopje. Pieters wordt een vaderlijk figuur genoemd.

Maar ook een man met humor. Overweel: "We deden eens mee aan een voetbaltoernooi van het Oranjecomité. Hij stond in het doel. Ze schopten mij tegen de knie en na een kwartier viel ik al uit. Ben ik later naar de dokter gegaan. 'Moet je maar niet gaan voetballen', zei Pieters toen."

Ook Riet Helsen-Polman en Dora Polman-Van Aalten koesteren warme herinneringen aan de huisarts. "Hij was een mensen-mens. Een goede dokter. Je kon met hem lachen, maar hij was ook betrokken. Hij heeft ervoor gezorgd dat dit pleintje er kwam."

Er is deze woensdagavond veel publiek. Muzikanten en vendeliers treden op. De vlaggen hangen uit. Ceremoniemeester Hennie Helsen prijst dokter Pieters. "Hij was een man met een luisterend oor en de initiatiefnemer van het dorpshuis. In Angeren werd door Jan Bolder van de meelfabriek grond beschikbaar gesteld voor een dokterspraktijk. Later verhuisde Pieters naar de Lodderhoeksestraat."

De plaquette werd onthuld op zijn geboordedag. Pieters zag het levenslicht op 6 juni 1925 op Oost-Java.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten