De deelnemers aan de fittest in het kader van het GALM-project doen mee aan verschillende onderzoeken. In sporthal De Bongerd in Bemmel worden onder meer de lenigheid en conditie onder de loep genomen. (foto: Ellen Koelewijn)
De deelnemers aan de fittest in het kader van het GALM-project doen mee aan verschillende onderzoeken. In sporthal De Bongerd in Bemmel worden onder meer de lenigheid en conditie onder de loep genomen. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

Ouderen getest op fitheid en kracht

Of ze fit genoeg is, weet ze niet. Daarom heeft Dorien van Drempt zich in sporthal de Bongerd in Bemmel gemeld voor de test. Ze wil weten hoe ze er conditioneel voor staat. Daarvoor is Lingewaard het GALM-project begonnen. Bedoeld om iedereen vanaf vijftig jaar aan het bewegen te krijgen.

Door Vincent Bos

BEMMEL - De letters GALM staan voor Groninger Actief Leven Model. Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen hebben het bedacht. Het blijkt een ideaal middel om ouderen aan te zetten tot sportieve activiteiten. Het project is omarmd door de gemeente Lingewaard, KBO Bemmel-Doornenburg en de Stichting Welzijn Lingewaard (SWL).

In Bemmel zijn dit keer mensen vanaf 50 tot 65 jaar uitgenodigd. In andere kernen is GALM al gestart, zegt Nick van der Ham, sport- en cultuurcoach van SWL. "In Groningen zijn ze begonnen mensen uit te nodigen voor de fittest. Aan de hand van de resultaten worden de betrokkenen gestimuleerd om meer te bewegen. Ze worden getest op lenigheid, kracht en conditie."

Hij benadrukt daarbij het sociale aspect van het project. "De mensen die meedoen gaan daarmee langer door dan degenen die in de sportschool bezig zijn geweest."

De deelnemers ondergaan een longfunctietest, doen mee aan een reactietest, een wandeltest en melden zich voor een onderzoek naar de handknijpkracht. "Het zijn allemaal onderzoeken die belangrijk zijn. De kracht in je handen heb je nodig om deksels van potten open te draaien. Als de deelnemers de fittest hebben afgerond volgt een gesprek met een fysiotherapeut", zegt Nick van der Ham.

Dorien van Drempt (57) sport niet. Vandaar dat ze benieuwd is naar haar conditie. Ze heeft wel een baan waardoor ze veel in beweging is. Ze is postbezorger. Vier keer per week brengt ze brieven rond.

Joop Wisman (73) uit Haalderen is al even benieuwd hoe hij er fysiek voor staat. "Tot mijn zeventigste heb ik bloed gedoneerd. Vanaf die leeftijd kan dat niet meer. Ik doe veel vrijwilligerswerk met fysieke activiteiten. Nu de kans zich voordoet om de fitheid te testen, doe ik graag mee."

Meer berichten