Goochelen is de passie van Maarten Nijenhuis uit Bemmel. Hij heeft altijd wel een spel kaarten bij zich voor een spontane truc. Enkele weken geleden was hij te zien in het veel bekeken tv-programma Voetbal Inside. (foto: Ellen Koelewijn)
Goochelen is de passie van Maarten Nijenhuis uit Bemmel. Hij heeft altijd wel een spel kaarten bij zich voor een spontane truc. Enkele weken geleden was hij te zien in het veel bekeken tv-programma Voetbal Inside. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

Maarten goochelt voor een glimlach

Zijn leerlingen kennen hem als Maarten Nijenhuis, de wiskundedocent. De naam Sigma Magic zegt meer mensen wat. Het is zijn artiestennaam. Hij treedt op als goochelaar. Na zijn optreden in het tv-praatprogramma Voetbal Inside bij Wilfred Genee en Johan Derksen weten velen wie hij is.

Door Vincent Bos

BEMMEL - Een spel kaarten heeft Maarten Nijenhuis (40) uit Bemmel altijd wel bij zich. Dat kan altijd van pas komen. Zeker als je tijdens de pauze van een tv-programma met de redactie praat en laat weten dat je goochelaar bent. Ineens zit je dan in de uitzending en doe je een truc met presentator Wilfred Genee. Succes verzekerd voor honderdduizenden kijkers.

Dat merkt de goochelaar aan de invitaties. Na het tv-optreden is het drukker geworden. En dus is hij de komende maanden vaak te zien bij jaarfeesten en buurtbarbecues. Zeker in het weekeinde staat zijn agenda vol.

De laatste anderhalf jaar komen de optredens pas goed op gang. Daar geniet hij zelf ook van. "Het is prachtig om een reactie bij mensen uit te lokken. Om hen te verwonderen. Om een glimlach op het gezicht te toveren. Daar doe je het toch allemaal voor. Het is een mooie vorm van vermaak. Zeker niet achterhaald. Goochelen is van alle tijden."

Zo'n twintig jaar geleden begon het bij hem te kriebelen. In zijn studententijd had hij op een feest een goochelaar gezien. Maarten Nijenhuis wist het meteen: dat wil ik ook. "Ik wilde het snappen wat de man deed. Als kind had ik al een goochelkoffer. Ik had altijd interesse in goochelaars. Voor een Hans Kazan bijvoorbeeld. Met Hans Klok heb ik weer wat minder. Te groots. Het gaat bij mij om het kleine. Dat je goochelt met kaarten of munten."

Hij heeft zich goed in de wereld van goochelaars verdiept. Op YouTube naar films gekeken. Workshops gevolgd. Internationale goochelaars aan het werk gezien. "Tijdens workshops krijg je uitleg over de trucs. Er zijn twee goochelwinkels die regelmatig workshops geven. Het is altijd inspirerend en leerzaam."

Zijn repertoire bestaat inmiddels uit dertig trucs. Die hem steevast leuke reacties opleveren. "Ik ben op het Over Betuwe College in de klas begonnen om te zien wat de reacties van de leerlingen waren. Soms deed ik een truc bij collega's in de pauze of tijdens de vrijdagmiddagborrel."

Daarmee heeft hij de basis gelegd. Op feesten loopt hij tussen de gasten door en presenteert dan een truc. Losjes. Altijd ter vermaak. Zijn publiek moet er een goed gevoel aan overhouden. Intussen zinspeelt hij op een theatershow. Het liefst in de theaterkerk in zijn eigen Bemmel. Het goochelen thuis gaat gewoon door. En gelukkig voor hem kunnen zijn kinderen een geheim goed bewaren.

Meer berichten