Marcarons, wraps, gebak, soesjes, saucijzenbroodjes. De huurders van Woonstichting Gendt smullen ervan. De woonstichting bestaat vijftig jaar en trakteert. In Providentia is een high tea. (foto: Ellen Koelewijn)
Marcarons, wraps, gebak, soesjes, saucijzenbroodjes. De huurders van Woonstichting Gendt smullen ervan. De woonstichting bestaat vijftig jaar en trakteert. In Providentia is een high tea. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

'Betrokkenheid is ons handelsmerk'

Vera en Joop Berns hadden er veel moeite mee om hun vaste stek in de Burchtgraafstraat in Gendt te verlaten. Ze woonden er zo graag. En ook al zo lang. Woonstichting Gendt had er plannen voor appartementen. Die zijn er gekomen. Dezelfde woonstichting hielp het paar aan een huis in de buurt.

Door Vincent Bos

GENDT - Ze zijn al heel lang huurders van Woonstichting Gendt. Daarom ook zijn Vera en Joop Berns uitgenodigd door de high tea die het vijftigjarig jubileum van de stichting markeert. Daarvoor zijn alle mensen geïnviteerd die al 45 jaar huurder zijn.

"Het was echt niet leuk dat we uit de Burchtgraafstraat weg moesten. We hadden er een huis met tuin. We wilden geen appartement. Vandaar dat we naar iets anders moesten uitzien. Maar Dineke (Obdam, red) kende ons. Toen we op vakantie waren kregen we bericht van haar dat er een woning beschikbaar was vlakbij onze oude buurt. Het is dus toch goed gekomen."

Woonstichting Gendt heeft 860 huizen in het bestand. "We zijn een woonstichting die aandacht heeft voor de klant. We kennen iedereen. We weten daardoor hoe we mensen kunnen helpen", zegt directeur Michel Hodes tijdens het gouden feest in Providentia. "Als de mensen ergens mee zitten, kunnen ze ons bellen. We zijn laagdrempelig. Dat is ons handelsmerk. We werken bovendien prima samen met andere partijen. Denk aan SWL, maatschappelijk werk, de zorgsector en de gemeente."

Helpen staat voorop. Neem die Chinese familie die dakloos werd toen een brand hun restaurant en woning verwoestte. Dineke Obdam, woonmaatschappelijk werkster bij de Woonstichting Gendt, vergeet het nooit meer.

"Ze stonden meteen bij ons aan de balie. Het was zo zielig. De kleding was zwartgeblakerd. Er was wel een woning beschikbaar, alleen hadden de bewoners er nog niet alle spullen uit. De technische dienst van ons heeft hen geholpen met dozen inpakken. Er stonden spullen klaar voor de kraak. Het Chinese gezin kon die nog best gebruiken. En zo is het gegaan", zegt Dineke Obdam.

Ze helpt waar ze kan. Soms krijgt ze vragen van mensen die gaan scheiden en geen idee hebben waar ze kunnen gaan wonen. Soms wordt ze gebeld door mensen die overlast ervaren in hun buurt. "Wij tonen ons betrokken, staan voor iedereen klaar. De mensen weten ons te vinden", legt Dineke Obdam uit.

Zo heeft ze veel gesproken met de bewoners van de Burchtgraafstraat. "In de appartementen wonen nu jong en oud door elkaar. Ze helpen elkaar. Jongeren maken de portiek schoon, ouderen zorgen voor een stampottenbuffet of barbecue. Ze drinken elke dag koffie met elkaar. Dat is toch hartstikke mooi."

Meer berichten