Loïc Tasquier is altijd bezig in zijn tuin. Hij is wereldberoemd om het kruisen van irissen. De tuin van hem en Jan Rooding in Gendt staat er vol mee. Elk jaar mogen bezoekers komen kijken. En dat is voor iedereen genieten. (foto: Ellen Koelewijn)
Loïc Tasquier is altijd bezig in zijn tuin. Hij is wereldberoemd om het kruisen van irissen. De tuin van hem en Jan Rooding in Gendt staat er vol mee. Elk jaar mogen bezoekers komen kijken. En dat is voor iedereen genieten. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

'Elke plant heeft zijn eigen charme'

Ineens staat er een kikker voor mijn voeten. Verderop kom je een geit tegen. De tuin staat vol met dergelijke beelden. De tuin van Loïc Tasquier en Jan Rooding in Gendt zit sowieso vol verrassingen. Dat is genieten voor elke natuurliefhebber. Daarom komt Wily Klappers uit Huissen elk jaar terug.

Door Vincent Bos

GENDT - Wie rondloopt kijk zijn ogen uit. "De tuin is iedere keer anders. De natuur loopt drie weken achter in vergelijking met vorig jaar. Dat betekent dat andere planten bloeien. Dat maakt het zo mooi. Elke plant heeft zijn eigen charme", legt Wily Klappers uit waarom de tuin hem zo boeit.

Hij geniet van de rust en de ruimte. Iedereen die van de natuur houdt, kan in deze tuin zijn hart ophalen. "Op de natuur raak je nooit uitgekeken", stelt Klappers terecht.

Blikvangers in de tuin zijn de irissen. Die perken zijn het levenswerk van Loïc Tasquier. Wereldvermaard om zijn irissen. Hij kruist de een met de ander. Daarbij let hij op kleur en vorm. Hij is niet snel tevreden, zegt Jan Rooding.

In Normandië is de passie van Loïc Tasquier voor irissen ontstaan. In Florence is nadien die fascinatie aangewakkerd. Hij heeft een paar irissen besteld en is gaan kweken. De tuin is het bewijs van zijn liefde voor de iris. Maar er staan ook nieuwe magnolia's en Japanse azalea's, die het wel houden op de Betuwse kleigrond. "De tuin is volwassener geworden. De bomen groter. En je komt een nieuwe generatie irissen tegen", meldt Jan Rooding. Maar dat behoeft al geen verwondering meer.

Je komt allerlei planten tegen. Veel groen. Grote bomen. Prachtige kleuren. Bijzondere beelden. En je treft veel mensen met een camera. Wily Klappers is er één van. "Als ik straks thuis ben, ga ik meteen de foto's bekijken."

Ook Jos van der Knaap loopt met een camera rond. De vrouw uit Zeist bivakkeert op camping Waalstrand in Gendt en heeft als tip gekregen naar deze tuinbezichtiging te gaan. Ze is er maar wat blij om. "Wat een ongelooflijk mooie tuin. Je verwacht die niet in een nieuwbouwwijk. Echt een geweldige tuin. Verrassend ook omdat er zo'n grote diversiteit is. En verrassend door de grootte.

Meer berichten