Thorben van de Noort bekijkt met zijn moeder Paula de archeologische vondsten in Bemmel. Hij heeft Grieks en Latijn in zijn vakkenpakket en dat wakkert de interesse aan voor oudheidkundige zaken. Op de expositie in De Kinkel kwam veel publiek af. (foto: Kirsten den Boef)
Thorben van de Noort bekijkt met zijn moeder Paula de archeologische vondsten in Bemmel. Hij heeft Grieks en Latijn in zijn vakkenpakket en dat wakkert de interesse aan voor oudheidkundige zaken. Op de expositie in De Kinkel kwam veel publiek af. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

'Vondsten zijn machtig interessant'

Op school leert hij Latijns en Grieks. Dat wakkert vanzelf de interesse aan voor oudheidkundige zaken. Daarom is Thorben van de Noort benieuwd naar de archeologische vondsten uit Bemmel. Daar is een compleet Romeins grafveld gevonden. Deskundigen noemen het een unieke vondst.

Door Vincent Bos

BEMMEL - Thorben van de Noort (13) noemt het indrukwekkend dat er nog steeds spullen van de Romeinen in de grond te vinden zijn. "Het is bijzonder dat we er nog steeds van kunnen leren. Je verwacht eigenlijk dat spullen kapot zijn of dat alles al gevonden is. Maar dat is dus niet zo."

'Machtig interessant', noemt Peter Kamminga uit Laag-Keppel de vondsten. "We vinden het prachtig om oude spullen in het echt te zien. Het is indrukwekkend wat er in Bemmel gevonden is. We gaan in Italië vaak kijken naar Romeinse villa's. Dat is interessant om te zien. De vondsten in Bemmel mag je echt waardevol noemen. En het is bijzonder dat het publiek daar meteen kennis van kan nemen. Dat is vaak niet het geval. Bij ons in de buurt, in Hummelo, zijn ook opgravingen geweest. Daar zie je niets van en dat is echt jammer."

Een man uit Nijmegen laat intussen een aardewerk voorwerp aan een deskundige zien. Hij heeft het in Nijmegen gevonden en wil weten of de vondst uit de Romeinse tijd dateert. De expert taxeert het voorwerp uit de negende eeuw. "De deskundige zag dat aan de spikkels van glazuur. Dat was in de Romeinse tijd niet gebruikelijk."

De man is leraar geweest in Bemmel en heeft belangstelling voor archeologie. "Ik heb veel musea bezocht om oudheidkundige vondsten te bekijken. De vondst in Bemmel is echt heel bijzonder. Zo'n askist heb ik nog nooit gezien."

Richard Jansen uit Horssen is als kraanmachinist vaak bij archeologische opgravingen betrokken. Logisch dat de vondst in Bemmel hem interesseert. "Het graven in klei zoals bij Bemmel is wat makkelijker dan in zandgronden. Klei geeft meer weerstand. Je kunt rustiger dunnere lagen afgraven. Als er een tentoonstelling is, ga ik kijken. Je wilt de spullen ook wel eens zien als ze gerestaureerd zijn."

Meer berichten