Zwerfafval in de Jutbak!

“Er zijn te weinig prullenbakken in de gemeente Lingewaard en zwerfafval moet beter worden aangepakt”, luidde begin van dit jaar het advies van vwo-leerlingen Jorn, Roef, Niels en Jacco van het Over Betuwe College (OBC) in Bemmel.

Bemmel - Dit advies was de conclusie van een onderzoek gedaan, in het kader van het IVN Jongeren Adviesbureau, naar het zwerfafvalvraagstuk in gemeente Lingewaard. In samenwerking met de leerlingen en hun docent Josi Rachmat, gemeente Lingewaard en Angeren Duurzaam is gezocht naar de beste oplossing voor het tegengaan van zwerfafval in de natuur en langs de “snoeproute” van de scholen. De oplossing is gevonden: de jutbak!

Wat is een jutbak?
Een jutbak is een grote afvalbak waar eigen afval en/of gevonden (gejut) afval in weggegooid kan worden. Aan de jutbak is een dispenser bevestigd waar bio-afvalzakjes (jutzakjes) in zitten. Passanten kunnen daar een zakje uitnemen voor hun eigen afval, maar de jutzakjes mogen natuurlijk ook gebruikt worden voor het verzamelen van rondzwervende blikjes en ander afval. De jutzakjes kunnen daarna in de jutbak gegooid worden.

De eerste jutbak werd afgelopen dinsdag feestelijk in gebruik genomen door de kinderen van groep 2/3 van basisschool Marang in het bijzijn van B&W. De jutbak staat aan de kruising van het Kampsepad Noord en de Kampseweg, aan het begin van het natuurgebied De Linge. Als komende zomer blijkt dat het een succes is, worden er misschien op meerdere plekken in de gemeente jutbakken geplaatst.

Meer berichten