Tijdens de Dinnershows van ROC Rijn IJssel komen drie werelden samen: die van de techniek, podiumkunsten en horeca. Voor de bezoeker betekent het dat hij kijkt naar een gelikte show en tussendoor smult van heerlijke gerechten. (foto: Ellen Koelewijn)
Tijdens de Dinnershows van ROC Rijn IJssel komen drie werelden samen: die van de techniek, podiumkunsten en horeca. Voor de bezoeker betekent het dat hij kijkt naar een gelikte show en tussendoor smult van heerlijke gerechten. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

'Lekker uitpakken tijdens haarlessen'

Kapster worden. Dat lijkt Leslie Deij wel wat. Of toch maar niet. Want werken in de kapsalon ziet ze eigenlijk niet zo zitten. Het ROC Rijn IJssel biedt uitkomst. Bij de opleiding Hair & Make-Up Artist is ze in haar element. Zo draagt ze haar steentje bij aan de Dinnershows van dit opleidingsinstituut.

Door Vincent Bos

BEMMEL - Wie het pand van het ROC Rijn IJssel aan de Nijverheidstraat in Bemmel binnenloopt, is meteen onder de indruk. Voor de Dinnershows heeft het instituut echt uitgepakt. Op het podium wordt een gelikte show neergezet. Tussen de optredens door smullen de bezoekers van bijzondere gerechten.

Bij dit evenement werken drie opleidingsrichtingen samen. Studenten van de afdelingen techniek en podiumkunsten zorgen voor de show, de leerlingen van de horecavakschool in Wageningen zetten de lekkerste gerechten op tafel. Het pand van Rijn IJssel zit op honderd meter van Rentall, een grote naam op het terrein van licht, beeld en geluid.

De show staat in het teken Amerika. Op de plattegrond wordt aangegeven welk deel van het land centraal staat. De eerste keer is dat New York. Daarna waant de bezoeker zich in Nashville, Hollywood, New Orleans, California om in Las Vegas te eindigen.

Studenten zijn onder meer verkleed als stewardessen en André Bressers loopt rond als gezagvoerder. Hij is op Rijn IJssel de directeur Creatieve Industrie. De Dinnershow is voor de meeste leerlingen een eindexamenproject, zegt Harry de Kort, leerkracht van de afdeling Sound & Vision. "Voor de leerlingen is dit de kans te laten zien wat ze kunnen. Bovendien is dit voor de studenten en mooie manier om samen te werken."

Er zijn acht Dinnershows. Alleen de laatste avond wordt geen menu geserveerd. In totaal zijn 375 leerlingen ermee bezig, zegt André Bressers. "De show is in zeven weken ingestudeerd, waarvan vijf weken heel intensief. Het geluid is vooraf opgenomen."

In de zaal zijn cameramensen bezig. Ze worden aangestuurd door een heuse regiekamer. Daar heeft regisseur Martijn Lammers (19) uit Aalten de touwtjes strak in handen. Hij heeft het beste overzicht en daarom de leiding. Hij doet dat bedreven en gedreven. "Het is best zwaar. Je hebt er veel energie voor nodig. Op festivals ben ik al vaak met audiotechniek bezig. Dat is me op het lijf geschreven."

Elders is Leslie Deij (20) uit Zevenaar druk bezig met het haar van de artiesten. "De opleiding Hair & Make -Up spreekt me aan. Je kan lekker uitpakken. Na schooltijd, ik zit nu in mijn tweede jaar, wil ik als zzp'er verder. Dan kan ik ingehuurd worden door bedrijven of voor theaterproducties." Daar is zeker werk in, zegt André Bressers. "Vooral omdat er maar twee opleidingen in Nederland zijn."

Meer berichten