Ronald Dikker mikt op de houten vogel in Angeren. Hij is met Peggy Roelofs in de race voor de titel van schutterskoning. De twee schieten om beurten. Het verlossende schot wordt door Dikker gelost. Hij is daarmee winnaar. (Foto: Ellen Koelewijn)
Ronald Dikker mikt op de houten vogel in Angeren. Hij is met Peggy Roelofs in de race voor de titel van schutterskoning. De twee schieten om beurten. Het verlossende schot wordt door Dikker gelost. Hij is daarmee winnaar. (Foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

Prins is nu de koning in Angeren

Hij is al prins carnaval in Angeren geweest. Nu waagt Ronald Dikker een poging om schutterskoning te worden. Op het terrein aan de Zahnstraat wacht een slopend gevecht. Peggy Roelofs is zijn enige tegenstander. Er zijn erg veel schoten nodig om de houten vogel te vellen. Dikker wint de tweekamp.

Door Vincent Bos

ANGEREN - Het is de eerste keer dat Ronald Dikker (37) en Peggy Roelofs (38) zich voor het koningsschieten melden. Aan het prijsschieten hebben ze al eens eerder meegedaan. Roelofs wil graag in de voetsporen van haar vader treden. "Als ik win, zie ik dat als een eerbetoon aan mijn overleden vader. Hij is twee keer koning geweest."

Ze heeft haar dochter niet verteld dat ze meedoet. "Maar ze vindt het wel leuk", lacht Peggy Roelofs. Haar familie volgt de verrichtingen nauwgezet. Het geduld wordt op de proef gesteld. De twee hebben veel schoten nodig. "Oef", roept een toeschouwer als er tekening in de strijd komt. "Dat roep je al een hele tijd", reageert een ander uit het publiek ad rem.

"Het is mooi weer. We gaan nog wel even door", zegt Ronald Dikker. Hij is als muzikant vaak met de schutterskoning mee geweest naar concoursen. "Maar ik wil het weleens meemaken wat het is om schutterskoning te zijn. Dat je het dan van de andere kant beleeft. Dat je op de eretribune mag staan."

Dikker kan het hele jaar van zijn titel genieten. Voorheen was de schutterskoning pas in september bekend. "We hebben het koningsschieten nu gekoppeld aan Lentekriebels (braderie in Angeren, red)", zegt voorzitter Jessica Scholten van de organiserende vereniging St. Bavo. "Het voordeel van die verandering is dat er nu meer publiek komt kijken."

Jaren geleden al is besloten dat vrouwen ook aan de strijd kunnen meedoen. Vroeger was het een strijd van louter mannen. "Tegenwoordig kan iedereen meedoen. Ook alleenstaanden. De koningskandidatencommissie zoekt kandidaten uit. We hebben geluk dat er elk jaar wel twee kandidaten zijn. Het moet wel gaan om leden van de club. We hebben 35 geüniformeerde leden en 70 stille leden", legt Jessica Scholten uit.

De vogel is van hout en met de hand gemaakt. Soms is de strijd binnen honderd schoten gepiept. Soms zijn er meer knallen nodig. Elders zijn mannen bezig boomstammen door te hakken. Een deel van de braderie is op het terrein neergestreken. Daardoor is het gezellig en druk. Al heeft het stralende weer daar uiteraard ook mee te maken.

De twee weten waar ze om strijden. Luttele meters voor hen hang het koningszilver. Dat krijgt de winnaar omgehangen. Ronald Dikker wacht een druk seizoen. Hij maakt bij twaalf tot vijftien activiteiten zijn opwachting.

Meer berichten