Mariëtte Selman (links) en Angelien Marcelis uit Elst krijgen uitleg van voormalig tennistopper Sjeng Schalken. Hij geeft in de Schaapskooi in Bemmel een speciale clinic waarvoor zich tachtig deelnemers hebben gemeld. (foto: Kirsten den Boef)
Mariëtte Selman (links) en Angelien Marcelis uit Elst krijgen uitleg van voormalig tennistopper Sjeng Schalken. Hij geeft in de Schaapskooi in Bemmel een speciale clinic waarvoor zich tachtig deelnemers hebben gemeld. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

'Sjeng had altijd een aparte opslag'

Hij heeft wedstrijden van tennisser Sjeng Schalken vaak via tv gevolgd. Nu hoopt Johan Huitink uit Elst dat de voormalige wereldtopper hem een paar goede tips geeft. "Ik wil mijn backhand nog verbeteren", lacht Huitink voordat de tennisles in De Schaapskooi in Bemmel begint.

Door Vincent Bos

BEMMEL – Schalken is daar op uitnodiging van Sport 2000 Snelders Elst. Tachtig mensen hebben zich aangemeld voor deze speciale tennisles. In alle leeftijden, van 18 tot 68 jaar. Ze krijgen deze avond de kans nieuw tennismateriaal te testen. "Ze kunnen allerlei spullen uitproberen", zegt Richard Snelders. "We staan voor het begin van het seizoen en willen de tennissers een beetje kietelen. Daarom kunnen ze nieuwe rackets en nieuwe schoenen testen."

Hij heeft eerder een clinic van Sjeng Schalken meegemaakt. "Hij kan het goed overbrengen. Hij is de voormalige nummer 21 van de wereld. Dat spreekt de deelnemers toch aan", zegt Richard Snelders die met deze clinic het tennis een impuls wil geven.

Met Sjeng Schalken heeft hij een vedette van weleer in huis gehaald. Al toont de in 1976 in Weert geboren tennisser zich een bescheiden mens. Hij heeft drie keer de kwartfinale bereikt van het grandslamtoernooi in Wimbledon. In 2007 is hij gestopt en een eigen kledinglijn begonnen. Hij geeft regelmatig clinics. En waarom wordt in Bemmel wel duidelijk. Hij doceert op een even rustige als prettige manier.

Johan Huitink, lid van ETV De Helster uit Elst, kan zich het spel van Sjeng Schalken nog goed herinneren. "Hij had een aparte opslag. Je was altijd bang dat hij de bal vergat te slaan. Maar het kwam altijd goed. Hij was best succesvol. Als Nederlanders succes hebben, kijk je toch meer naar de partijen op tv. Sjeng was een hele leuke speler. Hij heeft hartstikke goede partijen gespeeld. Hij had een timide karakter. Hij was een doorzetter zonder dat hij dat uitstraalde."

Ivonne Koiter van TC Bemmel vindt het leuk om met Sjeng Schalken te tennissen. "Hij is van mijn generatie. Hij spreekt me wel aan. Ik kom ook voor de gezelligheid en om wat spullen uit te proberen. Maar het is toch aardig dat je kunt zeggen dat je met Sjeng Schalken hebt getennist."

"Als er een Nederlander tennist, kijk ik altijd. Ik heb zondagavond nog een wedstrijd van Kiki Bertens gezien", geeft Ivonne Koiter aan dat ze het tennis behoorlijk goed volgt.

Sjeng Schalken loopt op dat moment ontspannen door de kantine. Zoals hij luttele minuten later ook ontspannen op de baan staat. Hij geeft aan hoe de deelnemers het racket moeten vasthouden. "Je moet vooral niet in het handvat knijpen", doceert hij. Waarna het inslaan kan beginnen. De spelers met de beste prestaties zijn het laatst aan de beurt.

Meer berichten