In de volle zaal van cultureel centrum De Kinkel in  Bemmel speelt de nieuwe toneelgroep Sur Scène haar eerste voorstelling. De groep wil in de toekomst ook op locatie optreden. (foto: Kirsten den Boef)
In de volle zaal van cultureel centrum De Kinkel in Bemmel speelt de nieuwe toneelgroep Sur Scène haar eerste voorstelling. De groep wil in de toekomst ook op locatie optreden. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

'Optreden in park of kasteel kan ook'

Spannend vinden ze het zeer zeker. Het is immers de eerste keer dat ze in deze samenstelling een toneelvoorstelling geven. Lionne Ekers, Christel Dirks en Sigrid van Rens kijken er ook naar uit. Ze willen met de nieuwe toneelgroep Sur Scène nog veel vaker optreden. Als het kan op locatie.

Door Vincent Bos

BEMMEL – Over belangstelling heeft het nieuwe toneelgezelschap Sur Scène in Bemmel bepaald niet te klagen. De zaal van De Kinkel is twee keer uitverkocht. Iedereen is benieuwd naar de eerste voorstelling. Dat geldt zeker voor Guillaume Massop uit Huissen. Hij kent een van de acteurs, heeft hem vaker zien optreden en is er daarom in Bemmel bij.

"Ik heb er wel zin in", zegt de Huissenaar als hij vooraf in de foyer van De Kinkel aan de koffie zit. Hij is een toneelliefhebber en gaat vijf tot zes keer per jaar naar een voorstelling. "Maar we gaan ook naar musicals. We kennen acteur Alex Rietberg die vandaag meedoet. We hebben hem vaker zien spelen en zijn benieuwd naar zijn eerste rol hier. Het is leuk om mee te maken."

Het idee om een toneelgroep te beginnen, is vorig jaar zomer ontstaan. De acteurs kenden elkaar van het oudertoneel op de basisscholen De Regenboog en Donatushof, verklaart Lionne Ekers. De kinderen zijn van school af en de ouders wilden wel verder. Bij de andere toneelvereniging in Bemmel bestaat volgens haar een wachtlijst. Redenen genoeg om zelf aan de slag te gaan.

Aan belangstelling was geen gebrek. Er zijn acht leden, zes vrouwen en twee mannen. En met Anneke van Rijswijk was snel een regisseur gevonden voor het eerste stuk dat Ladies' Night heet. In september zijn de voorbereidingen begonnen. De repetities werpen hun vruchten af want een half jaar later staat de toneelgroep al op de planken. Met een voorstelling, een tragikomedie, die twee uur duurt. Met in de zaal vrienden en familie, maar zeker ook toneelliefhebbers.

En als het aan Lionne Ekers, Christel Dirks en Sigrid van Rens ligt blijft het daar niet bij. "We willen graag op locatie optreden. Dat kan overal zijn. In de tuin, tijdens een festival, in het kasteel, in een park. Bij Bredelaar zou dat kunnen zijn, om een voorbeeld te noemen. We gaan eerst de optredens van dit weekeinde evalueren en kijken dan verder. Dan wordt ook besproken of er een tweede stuk komt."

De voorbije maanden is bij leden thuis gerepeteerd. De acteurs en actrices popelen om op te treden. "Maandenlang leef je met elkaar ergens naartoe. Afgelopen vrijdag konden we pas de zaal in. Dat maakt het extra spannend. Kleding hebben we thuis uit de verkleedkist gehaald." Als het aan Sur Scène ligt gaat de Betuwe meer van deze toneelgroep horen.

Meer berichten
Shopbox