Grote drukte tijdens de kleding- en speelgoedbeurs in Bemmel. Er kwamen honderden mensen op af. Kleding werd bekeken, gekeurd en vaak gekocht. De organisatie was als een geoliede machine. (foto: Ellen Koelewijn)
Grote drukte tijdens de kleding- en speelgoedbeurs in Bemmel. Er kwamen honderden mensen op af. Kleding werd bekeken, gekeurd en vaak gekocht. De organisatie was als een geoliede machine. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelerwijn)

'Prijs op beurs leuker dan in winkel'

Er zijn kledingbeurzen in allerlei soorten en maten. Maar die in Bemmel spant de kroon. Wie een blik achter de schermen wordt gegund, raakt onder de indruk van de organisatie. Die is een week continu bezig. Het resultaat is een vlekkeloos evenement waarop honderden kopers afkomen.

Door Vincent Bos

BEMMEL – Op de kleding- en speelgoedbeurs in de aula van het Over Betuwe College (OBC) in Bemmel heeft Lieke van Geelen uit Huissen veel bruikbare kleding gezien. "Ze hebben heel veel leuke spullen. Het is hier leuker dan in de winkel. Zeker qua prijs. De kleding is in goede staat. Als er een gat in zit, koop ik niet. Vorig jaar ben ik hier voor de eerste keer geweest. Niet dat ik naar alle kledingbeurzen ga. Meestal ga ik naar Bemmel en Gendt."

Mariska van Seggelen uit Huissen is juist op zoek naar speelgoed. "Ik zoek wat voor mijn dochter van tweeënhalf jaar. Het moet niet al te duur zijn voor de paar keer dat zij ermee speelt. Er is in elk geval meer dan genoeg keuze." Ook zij gaat niet naar alle beurzen in de omgeving. Binnenkort is ze nog wel in Gendt van de partij.

Manon Burger en Saskia Beemer uit Huissen zijn samen door de aula gelopen. "Dit is een beurs met ruim aanbod en leuke kinderkleding tegen een leuke prijs. De kwaliteit is wisselend. Je moet goed zoeken. Ik wil ook niet meer dan vijf euro betalen voor een kledingstuk", zegt Manon Burger die aangeeft ook beurzen in de regio te bezoeken. Van Elst tot Arnhem en die in Gendt.

Uit de reacties van de bezoekers blijkt dat de organisatie het goed voor elkaar heeft. Kan ook niet anders want ze kan bogen op een ruime ervaring, De kinderkleding- en speelgoedbeurs bestaat al vijftig jaar, zegt Sandra Kuster. De organisatie wordt van generatie op generatie overgedragen.

Sinds een aantal jaren is de beurs gehuisvest in de aula van het OBC. "Op deze locatie puilen we ook alweer uit. In Bemmel is geen grotere plek te vinden", geeft ze aan. De beurs wordt twee keer per jaar gehouden. De volgende keer is op 22 september.

In het schoolgebouw zijn deze zaterdag tachtig tot negentig vrijwilligers actief. De organisatie is eerder die week op maandag al begonnen. Overal komt kleding vandaan, van Kesteren tot Kleef. De organisatie heeft een ingenieus systeem om verkoop en betaling vlot te laten verlopen. Alle kledingstukken zijn voorzien van volgnummers. Komt een klant met kleding bij de telafdeling dan wordt het nummer eraf gehaald en naar het kantoor gebracht. Dat wordt het kloppend hart genoemd. Zo weet iedereen welk bedrag met de aanbieders van kleding moet worden afgerekend. Niet verkochte kleding gaat, als de eigenaar dat heeft aangegeven, naar het goede doel.

Meer berichten
Shopbox