Het koor 'Zingen voor je Leven' treedt op in de foyer van De Kinkel in Bemmel. Het koor was te gast van wandelcomité DeBol. Het koor telt leden die geconfronteerd zijn met kanker. DeBol haalde vijfhonderd gulden op voor het koor. (foto: Kirsten den Boef)
Het koor 'Zingen voor je Leven' treedt op in de foyer van De Kinkel in Bemmel. Het koor was te gast van wandelcomité DeBol. Het koor telt leden die geconfronteerd zijn met kanker. DeBol haalde vijfhonderd gulden op voor het koor. (foto: Kirsten den Boef)

'Zingen werkt als een geneesmiddel'

Zingen werkt helend. Daarvan is Stef Wierink uit Haalderen overtuigd. Voor de vierde keer in zes jaar vecht hij tegen kanker. Door te zingen voelt hij zich wat beter. Daarom is hij lid van het koor met de toepasselijke naam 'Zingen voor je Leven'. Wandelcomité DeBol uit Bemmel haalt geld op voor het koor.

Door Vincent Bos

BEMMEL – Zingen geeft Stef Wierink (74) levenslust. "Ik noem het een extra geneesmiddel. Het is niet dat zingen je lichamelijk beter maakt, maar wel voel je je erdoor beter. De creativiteit schijnt te werken op een hersenkwab."

Wim Kuipers (68) uit Nijmegen knikt bevestigend. Hij is de voorzitter van het koor en heeft door een melanoom een oog verloren. "Wat we zelf merken dat is zingen positieve energie geeft. Maar ook stille energie. En dan bedoel ik dat een lied naar binnen kan slaan. Dat een lied je hart raakt. Zeker als het een lied met diepgang is. Zoals het lied 'Als het Golft' van De Dijk.

Het koor heeft een breed repertoire. Afrikaans of Russisch. Van zwaardere nummers tot vrolijke liederen. Van religieuze zang tot Mozart. Het koor spreekt zelf van wereldmuziek. "We zingen nummers waar je blij van wordt. Alle liedjes eindigen met iets positiefs", verklaart Wim Kuipers.

Het koor vierde in november vorig jaar het vijfjarig bestaan. Kanker is de rode draad. Sommige leden hebben de ziekte, anderen hebben de behandelingen achter de rug maar blijven onder controle en een deel is genezen verklaard. Anderen hebben als mantelzorger met de ziekte te maken. Het koor telt veertig leden. Vrouwen hebben de overhand. Maar dat is vaak het geval mij gemengde koren. Soms haken leden af omdat ze weer aan het werk zijn. Het koor repeteert namelijk overdag en dat combineert lastig met een baan.

Dat het koor enthousiasme uitstraalt, blijkt in de foyer van De Kinkel in Bemmel. De muziek is aanstekelijk. Het publiek klapt mee en klapt voor het koor. Er komen steeds meer bezoekers bij. Zij komen terug van de winterwandeling van DeBol. Daar doen deze keer 120 mensen aan mee.

DeBol trekt er in de winter vaak op uit richting de Veluwe, zegt voorzitter Marianne van Eechoud. "Dit keer hebben we een tocht voor het goede doel. Dat is het koor 'Zingen voor je Leven'. De zangers van het koor hebben allemaal met de ziekte kanker te maken. Maar ze hebben steun aan elkaar. Als je luistert, word je getroffen door de vrolijkheid."

De wandelaars leggen deze zaterdag acht of zeventien kilometer af. De route voerde onder meer richting Lent. In De Kinkel wordt erwtensoep geserveerd. Iedereen smult ervan. En intussen zorgen de zangers met al hun passie voor de vrolijke noot.

Meer berichten