Prinsen carnaval uit de gemeente Lingewaard zijn druk bezig om taarten te versieren. De taarten worden weggegeven aan personen of groepen die veel voor de gemeenschap doen. (foto: Kirsten den Boef)
Prinsen carnaval uit de gemeente Lingewaard zijn druk bezig om taarten te versieren. De taarten worden weggegeven aan personen of groepen die veel voor de gemeenschap doen. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Vincent Bos)

Taart met frikadel van marsepein

Schort aan en versieren maar. Dat is deze zaterdag het credo in Gendt. De taarten zijn al gebakken. Nu mogen de carnavalisten uit Lingewaard met marsepein en chocola aan de slag om het af te maken. De een maakt een treintje, de ander een frikadel. Alle taarten worden weggegeven.

Door Vincent Bos

GENDT - Het is Lingewaard al jaren vaste prik. De prinsen carnaval versieren taarten om ze daarna weg te brengen naar personen of groepen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de gemeenschap. In zaal Providentia in Gendt krijgen de hoogheden wel van alle kanten hulp. Wat maakt het uit. De sfeer is ontspannen. Er klinkt vrolijke muziek. Iedereen krijgt zin in carnaval.

Prins Lucas op d'n Bok (Luc van Aalten) van De Kraonige Zwaone uit Huissen krijgt hulp van de prinsessen Lisa en Didi en hofmaarschalk George. "We willen met deze taart Gea Roelofs en Diny Sluiter bedanken. Zij hebben de prachtige jurken van de dames gemaakt. We hebben vooraf geen ontwerp gemaakt. We beginnen gewoon."

Dan heeft prinses Mirjam van het Festijn (Mirjam Minkhorst) van De Blauwe Pony uit Bemmel het beter voor elkaar. Ze heeft nagedacht hoe de taart eruit moet zien. "Ik maak een taart voor eetwinkel cafetaria Polly die dit jaar de nummer 1 van Nederland is geworden. Ik heb een foto van Rob en Jesper Polman gedownload en die gemaild naar bakker Milder. Die heeft de hoofden in marsepein gegoten. De taart versieren we met frietjes van marsepein."

Prins William du Verve (William Jansen) van de Kleibakkers bakt een taart voor Fazil van cafetaria Haalderen omdat die zoveel voor de verenigingen in het dorp doet. Er ligt al een pizza van marsepein op de taart en er komt een frikadel bij.

Prins Jan-Willem de Buutegewoone (Jan-Willem Gerritsen) van de Gentenarren uit Gendt is in de weer voor de vereniging Eigen Geërfden. Omdat er in het weiland achter de dijk in Gendt een treintje staat, die vroeger werd gebruikt door de steenfabriek, wordt dit vervoermiddel nagebootst.

Prins Jochem de Kartrekker (Jochem Vermeulen) van De Narrenpoel uit Angeren maakt een taart voor de Struukduukers. "Die club bestaat 22 jaar en bouwt elk jaar een wagen voor de optocht. We maken een taart met het logo van die club."

Jan-Willem Gerritsen is net als de andere prinsen enthousiast bezig. "Maar", zo bekent hij, "we zijn allebei niet zo creatief. Dit friemelwerk is eigenlijk niet aan ons besteed." Mirjam Minkhorst doet er niet zo moeilijk over. "Het valt allemaal best mee. Het gaat gewoon goed. We leggen een frikadel op de taart, een bitterballetje en een frietje." Friet van marsepein uiteraard. Voor de echte patat moet je in de eetwinkel zelf zijn.

Meer berichten