Henk Gertsen legt in de kassen van museum Mea Vota in Huissen uit waar je bij de wintersnoei van druiventakken op moet letten. Hij doet de deelnemers aan de cursus voor hoe ze te werk moeten gaan. (foto: Ellen Koelewijn)
Henk Gertsen legt in de kassen van museum Mea Vota in Huissen uit waar je bij de wintersnoei van druiventakken op moet letten. Hij doet de deelnemers aan de cursus voor hoe ze te werk moeten gaan. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Vincent Bos)

'Niet te bang zijn om goed te snoeien'

Hij heeft thuis een prachtige veranda gebouwd. Gerard Bouwmeister vond het wel mooi als daar druiventrossen aan zouden hangen. Maar verstand van druiven telen had hij niet. Hij stak zijn licht op bij Henk Gertsen van museum Mea Vota. Nu is Gerard Bouwmeister er vrijwilliger.

Door Vincent Bos

HUISSEN - De Huissenaar heeft gekozen voor een Spaanse druif. "Deze soort is resistent tegen ziekten. Dan hoef ik in elk geval niet te spuiten. Het is een blauwe druif. Dus ook mooi voor het gezicht. Moet je maar eens zien", zegt Gerard Bouwmeister. Hij pakt hij zijn telefoon en toont foto's van volle druiventrossen aan de veranda. Het is inderdaad een fraai beeld.

Het telen van de druiven is een hobby voor hem. Hij is begonnen met twee stekken. De eerste twee jaar heeft hij Henk Gertsen gevraagd om te snoeien. Inmiddels doet hij het zelf. En zoals gezegd. De hobby is zo leuk geworden dat hij zich nu ook inzet voor het tuinbouwmuseum aan Boskoops Glorie in Huissen.

Deze zaterdag zijn daar cursisten bijeen die van Henk Gertsen alles te weten komen hoe je struiken moet snoeien en waarom dat zo nodig is. Hij legt uit dat je nooit moet snoeien als vorst in het vooruitzicht is. Hij maakt duidelijk dat je steeds een oog dat naar het glas of tegen de muur dreigt te groeien, moet weghalen. "Maak ruimte door iedere keer een of twee ogen weg te halen. Door goed te snoeien, krijg je weer nieuwe scheuten."

Hij laat zien hoe het snoeien in zijn werk gaat. Snoeien is noodzakelijk. Anders wordt het in de kas een wildernis. Snoeien moet om straks weer volle struiken te krijgen. Henk Gertsen legt uit welke takken gesnoeid kunnen worden. Gewoon doen, is zijn devies. "Je moet niet te bang zijn om te snoeien."

Wilie van Koolwijk uit Angeren heeft een kas van negen bij drie meter. "Het is eigenlijk toeval dat ik druiven teel. Een kennis van me had veel druiven. Van hem heb ik een stek gekregen. Ik doe aan de cursus mee om meer informatie over de teelt te krijgen. Wanneer moet je snoeien en hoe." In dat geval is hij bij Henk Gertsen aan het juiste adres.

Meer berichten