Logo lingewaardactueel.nl


Het team van Jonge Kracht sport in De Brink in Huissen met mensen met een beperking. De Integrade is al jaren een feest voor de deelnemers. (foto: Kirsten den Boef)
Het team van Jonge Kracht sport in De Brink in Huissen met mensen met een beperking. De Integrade is al jaren een feest voor de deelnemers. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Vincent Bos)

'Deze dag vind ik helemaal geweldig'

Naar deze dag heeft hij uitgekeken. De eerste zaterdag van het jaar is steevast gereserveerd voor een rit naar Huissen. Danny Nijenhuis uit Arnhem, die een lichte verstandelijke beperking heeft, vindt het heerlijk dat hij kan sporten met valide mensen. "Iedereen is vrolijk op zo'n dag."

Door Vincent Bos

HUISSEN - Danny Nijenhuis (40) komt al zeker 25 jaar iedere vrijdagavond naar De Klup Over-Betuwe. In sociaal cultureel centrum De Brink zijn er dan activiteiten voor mensen met een verstandelijke beperking van achttien jaar en ouder. De Integrade, een sportieve krachtmeting van mensen met en zonder beperking, is al jaren een succesnummer.

De vriendelijke Danny Nijenhuis woont al vanaf 2000 op zichzelf. Hij vertelt trots dat hij een naam heeft. Hij werkt bij Iriszorg. Daar is hij facilitair medewerker. "Met een jobcoach", voegt hij eraan toe. Hij sport momenteel niet meer. Dat heeft hij wel gedaan bij voetbalvereniging Jonge Kracht in Huissen. "Dat ging niet meer. Ze waren gewoon te snel voor me omdat ik een licht motorische beperking heb."

De Integrade is een feest van jewelste. Danny Nijenhuis is er altijd bij. "Ik kijk er elk jaar naar uit. Het is zo leuk en gezellig op zo'n dag."

Zo denkt Ruggero de Swart (28) er ook over. Hij heeft een hersenbeschadiging en komt al vijftien jaar naar De Klup. Of hij sportief is? "Man, ik ben hartstikke sportief. Ik heb bij RKHVV gevoetbald, de krant rondgebracht. Bij de Integrade doe ik ook het liefst mee aan balspellen. Deze dag vind ik helemaal geweldig."

Ook de valide sporters kijken uit naar deze dag. Pieter Hendriksen (RKHVV) en José Schuil, vrijwilliger bij De Klup, genieten volop. "Het is echt een geweldige dag. Iedereen heeft plezier in sport en spel", zegt hij. "Meedoen geeft voldoening", voegt José Schuil eraan toe. "Kijk maar eens om je heen hoe leuk iedereen het vindt. Er heerst een ongedwongen sfeer."

En dat betekent dat Ineke van Cuijk tevreden door de sporthal loopt. Ze is sinds een half jaar voorzitter van De Klup. Ze geniet van de Integrade. "Het is een prachtig evenement. Heel mooi dat mensen met een beperking op deze manier geïntegreerd raken met sportverenigingen. Sommigen doen al voor de dertigste keer mee. Het gaat vandaag niet om het winnen, maar om het samen sporten met valide mensen."

Ze noemt de Integrade een prachtig evenement. "Het wordt al jaren uitstekend georganiseerd. Iedereen is heel enthousiast. Je had ze eens moeten horen toen ik vroeg of ze er zin in hadden. Het antwoord was wel duidelijk. Het is prachtig om op deze manier een sportieve start te maken in het nieuwe jaar. Je hoort geen gezeur en er is geen gedoe. Het is gewoon feest."

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox