Logo lingewaardactueel.nl


Guido Lenting is de wijnkenner bij uitstek. kerstmarkt in Gendt laat hij bezoekers proeven. In zijn winkel WijnZinnig komen mensen uit alle delen van het land voor wijnadviezen. (foto: Kirsten den Boef)
Guido Lenting is de wijnkenner bij uitstek. kerstmarkt in Gendt laat hij bezoekers proeven. In zijn winkel WijnZinnig komen mensen uit alle delen van het land voor wijnadviezen. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Vincent Bos)

'Spannende wijnkeus is 'n uitdaging'

Op de foto met de kerstman. Het kan in Gendt. Een rit in de arrenslee. Ook dat is mogelijk tijdens de jaarlijkse kerstmarkt. Die is uitsluitend bedoeld voor ondernemers uit Gendt. Die hebben het Julianaplein feestelijk aangekleed. En menigeen is getooid met een kerstmuts.

GENDT – Voorzitter Henk Gertsen van de Gendtse Winkeliers Vereniging loopt tevreden rond. "We hebben een aantal jaren geleden besloten de kerstmarkt voor Gendt te laten zijn. Dat betekent dat we geen ondernemers van buitenaf willen. In het verleden hadden we nog wel eens een cd-verkoper uit Amsterdam. Maar daar zien we nu van af."

Gendt heeft daardoor een kerstmarkt met een lokaal karakter. De meeste ondernemers zijn met een kraam op het plein vertegenwoordigd. Er staan dertig kramen. Uiteraard wordt de plaatselijke lekkernij geserveerd: de riefkoek. Kerststollen en oliebollen ontbreken evenmin. Er is warme chocolademelk verkrijgbaar. Bij kramen zijn kerstbomen neergezet en je komt opblaasbare sneeuwpoppen tegen. Aan sfeervolle elementen is geen gebrek.

Bij Guido Lenting kunnen de bezoekers terecht met vragen over de wijn bij het kerstdiner. Hij is immers de wijnkenner bij uitstek. Daarom komen mensen uit de wijde omgeving en van verder weg naar hem toe. Trends zijn er deze kerst niet. Hij merkt dat mensen vaak terugvallen op traditionele smaken. "Maar dan is het aan ons om het spannend te maken met nieuwe adviezen."

Lenting weet waar hij over praat. Alle wijnen die hij verkoopt, heeft hij zelf geproefd. Hij reist er de hele wereld voor over. Hij is onder meer in Chili en Argentinië geweest om wijnen te selecteren.

Het is voor hem de uitdaging voor een verrassende selectie te zorgen. "Een Bordeaux is heel klassiek. Je kunt ook wijn uit Uruguay proberen. Dat is een prima wijnland. Of je kiest voor wijn uit Slovenië."

Soms krijgt hij de vrije hand om een wijnselectie te maken. Dan wil Guido Lenting wel weten of er bij het diner voor een thema is gekozen. Van belang is ook in welke prijsklasse de mensen wijnen zoeken. De klanten komen overal vandaan. "Tot van ver buiten Gendt. Daar staan we echt van te kijken. Dat is supergaaf. Echt iets om trots op te zijn."

Voor adviezen over bloemen gaan de mensen op de markt naar Bert van Deelen van de Huyskweker. In zijn kraam zijn bloembakken en potten verkrijgbaar met waterreservoir. Op een speciale meter is te zien hoeveel water je de plant kunt geven. Er is precies te zien wat de maximale hoeveelheid is. Een ideaal systeem voor kamerplanten maar ook handig voor iedereen die vanaf het voorjaar in de tuin aan de slag gaat. Maar dat duurt nog even.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox