Logo lingewaardactueel.nl


Blauwalg in recreatieplas Walburgen

GENDT - De provincie Gelderland waarschuwt voor de aanwezigheid van blauwalgen in recreatieplas Walburgen in Gendt. Uit recente metingen van het Waterschap Rivierenland blijkt dat er verhoogde concentraties potentieel toxische blauwalgen zijn aangetroffen in het water. Er is dan ook een verhoogd risico op gezondheidsklachten.

Ook de gemeente Lingewaard heeft op Facebook een waarschuwing geplaatst. Ze schrijft dat blauwalgen irritaties aan de ogen of huid kunnen veroorzaken. "Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten. Bent u in aanraking geweest met blauwalgen? Spoelt u zich dan goed af onder de douche", adviseert de gemeente.

Onder invloed van wind kan in een gedeelte van het zwemwate ophoping plaatsvinden van de bacteriën die eruitzien als wier. Dan ontstaat een groene of groenblauwe olieachtige laag die op het water drijft. Er wordt voor gewaarschuwd om niet door deze drijflaag heen te zwemmen en er geen kinderen in te laten spelen.

Wie in de gemeente Lingewaal het water opzoekt, kan beter recreatieplas Zandput in Herwijnen vermijden. Daar kunnen zwemmers mogelijk last krijgen van zwemmersjeuk. Daarnaast zijn in recreatieplas De Rietput in Heukelum ook blauwalgen aangetroffen.

Reageer als eerste
Meer berichten