Logo lingewaardactueel.nl
  • Alles

'Opgetekend' over graphic novels, beeldverhalen en strips

vrijdag 20 september 11:37 uur

Arnhem - Woensdag 2 oktober aanstaande vindt in Rozet OPGETEKEND plaats. Een avondvullend programma over graphic novels, beeldverhalen en strips. Met onder andere Aimée de Jongh, Roel Venderbosch, Coco Ouwerkerk, Sigge Stegeman, Margreet de Heer en Jeroen Dera. Met lezingen, workshops, films, animaties en een stripmarkt.

Makers, deskundigen en uitgevers zoomen in op de verschillende onderdelen van het beeldverhaal, vertellen over het maakproces, hoe je een beeldverhaal kunt lezen en welke positie de graphic novel inneemt in de Nederlandse literatuur. Een interessant en gevarieerd programma voor (taal-)docenten, liefhebbers, makers, creatievelingen en lezers.

Lezingen en workshops

Een kleine greep uit ons veelzijdige programma:

· Margreet de Heer, stripmaker des Vaderlands en samensteller van de Graphic Novel Leeslijst voor het middelbaar onderwijs en Willard Mans, docent en mede-auteur van deze lijst leggen uit hoe je deze lijst toe kunt passen in lessen of workshops.

· Jeroen Dera is als neerlandicus verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen en ArtEZ. Hij speelt met zijn lezing in op de actuele ontwikkelingen en het leesgedrag van jongeren.

· Stripmaker Aimée de Jongh vertelt over het maakproces van haar nieuwste graphic novel Taxi, over hoe ze haar eigen verhaal in haar graphic novels weeft en deze om weet te buigen tot een universeel verhaal. Haar graphic novel 'De terugkeer van de wespendief' is vertaald uitgebracht in meerdere landen en verfilmd voor televisie. Daarnaast maakt ze animaties voor De Wereld Draait Door.

· Roel Venderbosch is illustrator en striptekenaar en hij neemt je mee van schets naar uitgave. Hij is de maker de graphic novel KSX, illustreert voor verschillende jeugdbladen en verzorgt de covers voor NRC-Next.

· Stripmaker Abe Borst geeft een workshop waarin hij met praktische voorbeelden de spelregels en de fundamenten van beeldtaal uitlegt.

De presentatie is in handen van Tim Lenders van het Mensen Zeggen Dingen, platform voor poëzie en performance.

Het programma tot stand gekomen in samenwerking met Studio Hoekhuis, met dank aan BNO en ToArt Kunstuitleen.

Stripmarkt en animatiefilms

Tijdens OPGETEKEND worden er animatiefilms van o.a. Aimée de Jongh en Daniel Arruda Massa getoond en op de stripmarkt vind je een uitgebreid aanbod van makers en uitgevers. Je kunt hier ook je boek laten signeren.

OPGETEKEND vindt plaats in Rozet, Kortestraat 16, Arnhem. Het programma start om 18.30 uur en loopt tot 21.30 uur. Alle informatie over het programma vind je op rozet.nl/opgetekend.

De stripmarkt is gratis toegankelijk. De kosten voor de lezingen zijn 15 euro, aanmelden via www.rozet.nl/opgetekend. Ben je scholier of student, dan mag je gratis naar binnen. Je moet wel een plekje reserveren via https://bit.ly/2kkhWtm . Let op, vol = vol!

 

OPGETEKEND

Woensdag 2 oktober 2019

18.30 uur – 21.30 uur

Rozet, Kortestraat 16, Arnhem


deel deze activiteit