Logo lingewaardactueel.nl
  • Alles

Opera in Fort Pannerden!

donderdag 22 augustus 19:00 uur

Foto: Persgroep

Doornenburg - In 2019 is het 150 jaar geleden dat Fort Pannerden werd gebouwd. Ter gelegenheid daarvan is er in het derde weekend van september een bijzonder evenement: Op Wacht:, een moderne opera in en over het fort. Deze is speciaal gecomponeerd door de jonge componiste Eva Beunk. Zij koos voor een orkest van louter hoornisten.

Op Wacht gaat over de geschiedenis van Fort Pannerden. Het werd in 1869 gebouwd als verdedigingsbolwerk tegen dreiging uit het oosten. Na de Tweede Wereldoorlog kwam het fort leeg te staan. In 2000 werd het gekraakt en zes jaar later met geweld ontruimd. Deze elementen vormen de kapstok voor de opera die eindigt in een muzikale bevrijding.

Eva Beunk: ''De bedoeling is dat iedereen zich als hij de opera verlaat, erg bewust is van zijn vrijheid, maar ook van de snelheid waarin wij tegenwoordig door het leven gaan. Wachten en verveling bestaat bijna niet meer in ons jachtige bestaan."

Drie zangers vertolken de rol van De Macht, De Soldaat en De Kraker. Zij worden muzikaal ondersteund door 33 hoornisten. De internationaal bekende jazz-hoornist Morris Kliphuis vertegenwoordigt de vrijheid.

De opera vindt plaats tijdens het 3 Oever Festival, een jaarlijks cultureel evenement in de Gelderse Poort. De voorstellingen zijn op zaterdag 21 en zondag 22 september om 12.00, 14.30 en 19.00 uur. Meer info: opwacht.nl.


deel deze activiteit

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden